Burgemeester Hoes mag blijven

Burgemeester Onno Hoes betuigde tegenover de fractievoorzitters spijt over zijn gedrag en mag blijven.

De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes (VVD) kan aanblijven. De elf fractievoorzitters van de gemeenteraad maakten hem tijdens een overleg gisteravond en vannacht wel duidelijk dat het aanzien van het ambt, de stad en zijn gezag weinig nieuwe onthullingen meer kunnen hebben.

Ruim twee weken geleden ontstond ophef over foto's waarop Hoes, gehuwd met RTL Boulevard-presentator Albert Verlinde, zoende met een 24-jarige man in de lobby van een hotel in Maastricht. Daarna bleven media berichten over zijn privéleven: het frequenteren van plaatselijke homobars, het gebruik van de homodatingsite Grindr met een profielfoto van zijn ontblote bovenlijf.

Hoes erkende in het overleg met de fractievoorzitters dat hij het aanzien van zijn burgemeesterschap en zijn gezag had geschaad. Hij zei spijt te hebben van zijn handelen en noemde in het bijzonder zijn activiteiten op Grindr, die hij betitelde als ‘onhandig’. In een verklaring na afloop van het beraad schreven de fractievoorzitters dat de burgemeester de ruimte krijgt „om de komende periode zijn ambt ten volle waar te maken, zoals dat een burgemeester betaamt”.

Drie van de elf fractievoorzitters kwamen met een aanvulling om aan te geven dat Hoes bij nieuwe feiten „die aantoonbare schade opleveren voor het ambt van de burgemeester” moet opstappen. In de verklaring wordt overigens gezegd dat de activiteiten van Hoes op Grindr ook de komende tijd tot nieuwe media-aandacht kunnen leiden.

Hoes sprak na afloop over een stevig maar constructief overleg, en vertrok.