Britse inlichtingendiensten wisten van marteling gedetineerden

Het Britse hoofdkwartier van het ministerie van Defensie, waar ook de inlichtingendiensten zijn gevestigd.
Het Britse hoofdkwartier van het ministerie van Defensie, waar ook de inlichtingendiensten zijn gevestigd. Foto EPA

Leden van Britse inlichtingendiensten waren op de hoogte van de mishandeling en marteling van gedetineerden door andere landen, en de regering in Londen is mogelijk zelfs betrokken geweest bij de uitlevering van verdachten. Dat blijkt uit een vandaag vrijgegeven rapport over een onderbroken onderzoek naar de kwestie.

Britse agenten grepen volgens het rapport mogelijk niet in om psychologische en fysieke marteling van gedetineerden te voorkomen om de betrekkingen met bevriende landen niet op het spel te zetten.

Hoe melding van mishandeling werd gemaakt nog onduidelijk

Het onderzoek werd ingesteld om te achterhalen of Groot-Brittannië betrokken was bij de mishandeling van personen die door en in andere landen gevangen worden gehouden. Na beschuldigingen vanuit Libië dat het land ook betrokken was bij het uitleveren van verdachten werd het onderzoek in de ijskast gezet.

Hierdoor is er op diverse vragen nog geen antwoord, bijvoorbeeld op de vraag hoe melding werd gemaakt van mishandeling en of Groot-Brittannië actiever de vrijlating van Britse gedetineerden in Guantanamo Bay had moeten nastreven. Deze en andere vragen worden nu doorgestuurd naar de inlichtingen- en veiligheidscommissie van het Britse parlement. (AP/Novum)