Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

‘Belastingdienst eist 300 miljoen van Credit Suisse na optrekken schijnwereld’

Credit Suisse zou ten onrechte rentelasten van miljardentransacties in Nederland als aftrekpost hebben ingezet.
Credit Suisse zou ten onrechte rentelasten van miljardentransacties in Nederland als aftrekpost hebben ingezet. ANP-EPA / Martin Gerten

De Nederlandse Belastingdienst eist een boetebetaling van zo’n 300 miljoen euro van Credit Suisse. Het gaat volgens Het Financieele Dagblad om een van de hoogste bedragen ooit die de Zwitserse bank heeft moeten betalen.

De krant deed onderzoek naar het conflict tussen beide partijen en stelt dat de Belastingdienst Credit Suisse beschuldigt van opzettelijk onjuist aangifte doen. De bank zou ten onrechte rentelasten van miljardentransacties als aftrekpost hebben ingezet.

‘Winstvennootschappen’ in Nederland

Het zou gaan om transacties tussen 2005 en 2009. In die periode kocht Credit Suisse op grote schaal winstvennootschappen in Nederland, stelt het FD. Het gaat dan om “bv’s waar geen activiteiten meer in zitten, maar nog wel bijvoorbeeld grote ongerealiseerde fiscale winsten”.

Om van deze winsten te profiteren, liet Credit Suisse vanuit Londen 18 miljard euro aan interne leningen door deze vennootschappen stromen. De rentekosten van die leningen konden tegen die winsten worden weggestreept, waardoor geen belasting werd betaald.

FD: na rentes ruim 320 miljoen aan boetes en aanslagen

De transacties verliepen via Fortis Intertrust. De Belastingdienst stelde volgens het FD in 2010 al dat Credit Suisse zo een ‘schijnwereld’ creëerde van transacties zonder economische betekenis, enkel en alleen om belasting te ontduiken.

Volgens het FD heeft de fiscus Credit Suisse aanslagen en naheffingen en boetes opgelegd ter waarde van 270 miljoen euro. De rechtbank Noord-Holland zou vorige maand bijna al die opgelegde aanslagen en boetes hebben gehandhaafd. Het Financieele Dagblad zegt uit jaarverslagen van Nederlandse dochters van Credit Suisse te concluderen dat na heffingrentes een bedrag van meer dan 320 miljoen betaald moet worden.