Bankiers in Ierland vast voor zwendel

Drie Ierse oud-bankiers zijn gisteren gearresteerd en voorgeleid op verdenking van het bezwendelen van het publiek. Ze zouden in 2008 7,2 miljard euro hebben overgemaakt van Irish Life & Permanent naar Anglo Irish Bank, zodat die laatste er financieel gezonder uit zou zien.

De nationalisatie en vervolgens ontmanteling van Anglo Irish kostte 34 miljard euro, deels bekostigd met 31 miljard euro krediet van de Europese Centrale Bank. Daar betaalt de Ierse bevolking nog altijd voor.

De woede over de mogelijke zwendel door de bankiers is groot. Eerder lekten telefoongesprekken uit van Anglo Irish-bankiers die pochten hoeveel ze nodig hadden om de bank overeind te houden.

Denis Casey, oud-topman van Irish Life & Permanent, Peter Fitzpatrick, oud-financieel directeur van die bank, en John Bowe, verantwoordelijk voor de kapitaalreserves van Anglo Irish, zeiden gisteren onschuldig te zijn.

In januari begint de rechtszaak tegen oud-voorzitter Sean Fitzpatrick van de raad van bestuur van Anglo Irish, financieel directeur Willie McAteer en directeur Pat Whelan. Zij staan ook terecht voor fraude die leidde tot de nationalisatie van de bank.

De processen zullen duidelijk maken hoe de banken in problemen kwamen en wat de toezichthouders deden. De regering heeft een parlementaire enquête beloofd naar de banken.