A’damse wethouder overleeft motie van wantrouwen na betalingsfout

Amsterdam gaf miljoenen te veel uit aan minima. De raad gaf de wethouder ervan langs.

CDA: „Een ongekende, dramatische blunder.” SP: „Een onwaarschijnlijk domme fout.” D66: „Een dure blamage.”

De Amsterdamse wethouder Pieter Hilhorst (financiën, PvdA) kreeg gisteren felle kritiek tijdens een raadsvergadering over ‘zijn’ belastingdienst. Die had vorige week aan 9.949 ‘minima’ 188 miljoen uitgekeerd als woonkostenbijdrage. Zij kregen het honderdvoudige van waar zij recht op hebben.

Wat was er fout gegaan? Had het systeem geen veiligheidschecks? En kon Hilhorst garanderen dat het niet nog eens zou gebeuren? De interpellaties namen bijna vijf uur in beslag. CDA en SP dienden moties van wantrouwen in.

CDA’er Lex van Drooge eiste per direct een bestedingslimiet, want „de wethouder wekt niet de indruk dat hij de zaak onder controle heeft”. Ook wilde hij dat huisbank ING voortaan op „ongewone transacties” controleert. „Als de wethouder daar niet voor zorgt, kan het zo weer gebeuren.”

Laurens Ivens (SP) bekommerde zich vooral om de mensen die het bedrag netjes hadden teruggestort en alsnog met een terugboeking werden geconfronteerd. En wat was Hilhorst van plan met de minima wier schuldeisers geld incasseerden toen zij even niet meer in het rood stonden?

Hilhorst had geen goede verklaring. Centen waren bij de conversie van twee bestanden in euro’s omgezet, maar hoe precies moet uit een extern onderzoek blijken. Drie medewerkers hadden de fout over het hoofd gezien. Hilhorst stelde dat 180 van de 188 miljoen euro inmiddels terug is. Hij beloofde „keihard aan de slag” te gaan om het vertrouwen te herwinnen.

Hilhorst overleefde de moties van wantrouwen, maar raakte wel beschadigd. „Hij is geen columnist meer die vragen stelt, maar een wethouder van wie antwoorden worden verwacht”, zei CDA’er Van Drooge over de ex-medewerker van de Volkskrant . Volgens de SP zit „paniekvoetballer” Hilhorst „niet goed meer in het spel”.

    • Danielle Pinedo