Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Woonakkoord Een snelle, serieuze evaluatie, verder wilde Blok niet gaan

PvdA-senator Adri Duivesteijn zette gisteren aan het begin van het debat hoog in. Hij had drie eisen:

Verhuurdersheffing De verhuurdersheffing, een bijdrage van verhuurders aan de kabinetsbezuinigingen, moet niet in zijn geheel naar de schatkist gaan maar deels worden geïnvesteerd in de sector. Daarvoor moet een investeringsfonds worden opgericht waarmee corporaties oude wijken kunnen opknappen. Ook moet de heffing tijdelijk zijn, tot 2017. En minister Blok (Wonen, VVD) moest met een toekomstvisie komen, die breed gedragen wordt.

Geen crisisheffing Maar daar kwam allemaal weinig van terecht. Blok hield vast aan de ingeboekte opbrengst van de heffing, een bedrag dat oploopt tot 1,7 miljard vanaf 2017. Hij had geen geld „in zijn achterzak” voor een investeringsfonds. Hij wilde van de heffing ook absoluut geen tijdelijke crisisheffing maken. En een toekomstvisie had Blok al op Prinsjesdag naar de Kamer gestuurd, al heette dat ‘een hervormingsagenda’.

Evaluatie De enige toezeggingen die Blok wilde doen is dat de geplande evaluatie van de heffing een jaar wordt vervroegd (naar 2016) en dat deze „gedegen, serieus en niet ijzerenheinerig” zal zijn. Als blijkt dat de effecten van de heffing ernstig zijn, kan de heffing omlaag. Al zal dat geld dan wel elders vandaan moeten komen.

Investeringsfonds Ook wil Blok de mogelijkheden voor een investeringsfonds onderzoeken. Onduidelijk is nog hoe die dan gevuld moet worden. Tot meer concessies was Blok niet bereid. „Blok is een hele slechte Sinterklaas die niks uitdeelt”, zei SP-senator Tiny Kox.

Financiële ruimte Bij de ondertekening van het woonakkoord begin dit jaar was de heffing al verlaagd van ruim twee naar 1,7 miljard euro. In het akkoord tussen Blok en de corporaties in augustus werd afgesproken dat corporaties eenmalig een bedrag van 400 miljoen voor energiebesparing krijgen, en geen btw meer hoeven te betalen over de oplevering van nieuwe huurwoningen. Dat laatste scheelt hen jaarlijks 60 miljoen euro. Meer financiële ruimte is er niet.

Oscar Vermeer