Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Weduwe staat erfenis crimineel Mieremet af aan justitie

De villa in het Belgische Neerpelt, die de vermoorde Mieremet aan zijn weduwe naliet en waarop justitie beslag heeft gelegd.
De villa in het Belgische Neerpelt, die de vermoorde Mieremet aan zijn weduwe naliet en waarop justitie beslag heeft gelegd. Foto ANP / Bert Jansen

De weduwe van de in 2005 geliquideerde topcrimineel John Mieremet staat de miljoenenerfenis van haar man af aan justitie. Hiermee voorkomt ze vervolging door het OM voor het witwassen van crimineel geld, zo meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Op de erfenis, die Mieremet voor zijn dood al voor een groot deel op naam van zijn vrouw had gezet, had justitie al in 2007 beslag gelegd. Het gaat onder meer om een villa in het Belgische Neerpelt en vermogen op bankrekeningen die bij elkaar zo’n 6,5 miljoen euro waard zouden zijn.

Mieremet zat begin 2001 korte tijd vast op verdenking van betrokkenheid bij een aanslag op Cor van Hout, een van de ontvoerder van Freddy Heineken. Ruim een jaar later werd Mieremet zelf het slachtoffer van een aanslag op zijn leven. Hij raakte aan zijn buik en been gewond toen hij na een bezoek aan advocaat Evert Hingst in Amsterdam werd neergeschoten. In 2005 werd Hingst geliquideerd. Kort daarop werd Mieremet in Thailand vermoord.

Mieremet werd ook in verband gebracht met het afpersen van vastgoedmagnaat Willem Endstra, die in mei 2004 werd vermoord in Amsterdam. Zijn betrokkenheid bij deze zaak is nooit bewezen.