Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Waarom bemoeit iedereen zich met de zoen van burgemeester Hoes?

Hoes op weg naar overleg met fractievoorzitters, vorige week.
Hoes op weg naar overleg met fractievoorzitters, vorige week. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Een getrouwde burgemeester zoent een jongeman in een hotellobby en heeft mogelijk affaires gehad met andere mannen. Is dat een burgemeester die zijn functie niet meer naar behoren kan vervullen? Dat is de vraag die de gemeenteraad van Maastricht zich vanavond stelt, na een reeks onthullingen in roddelrubrieken over burgemeester Onno Hoes.

De grote vraag is: heeft Hoes - de man van showbizz-journalist Albert Verlinde - met zijn zoen gedrag getoond dat de “goede uitoefening of het aanzien van het ambt schaden of kunnen schaden”, zoals artikel 37 van het Rechtspositiebesluit burgemeesters bepaalt?

Dit is wat er de afgelopen weken gebeurde:

  • 3 december- Shownieuws (SBS6) toont foto’s van Hoes, zoenend met een man (24) in lobby Maastrichts hotel. Hoes noemt zijn gedrag “onhandig en ongepast” en wijt het aan de dood van zijn vader en alcohol.
  • 6 december- Aangifte Hoes wegens chantage tegen man die geschil met de gemeente wil oplossen met verwijzing naar het zoenen.
  • 9 december- RTL Boulevard meldt dat deze man excuses heeft gemaakt. Hoes trekt aangifte in.
  • 10 december- Hoes verzekert de fractievoorzitters dat er geen nieuwe feiten naar buiten zullen komen die hem en stad in diskrediet brengen.
  • 12 december- Man met wie Hoes zoende zegt in Shownieuws een jaar relatie te hebben gehad met Hoes.
  • 16 december- De Telegraaf publiceert profielfoto Hoes (ontbloot bovenlijf) op homodatingapp Grindr.
  • 17 december- Privé interviewt jongeman (25) die zegt ook een relatie met Hoes te hebben gehad.
  • 18 december- Spoedberaad fractievoorzitters met Hoes.

Iedereen vindt wat van ‘Onnogate’

Van alle kanten werd gereageerd op ‘Onnogate’. Bernt Schneider, de voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Burgemeesters, vindt dat Hoes de grens heeft overschreden. Een burgemeester moet ernaar streven van onbesproken gedrag te zijn, zei hij maandag aan tafel bij Pauw & Witteman:

Actrice Georgina Verbaan verbaasde zich in hetzelfde programma over de ophef:

“Het is niet dat hij dertig babylijkjes in zijn kelder heeft verstopt. Hij heeft gezoend in een hotellobby.”

Onze columnist Arjen van Veelen was verbaasd toen hij hoorde dat vanavond crisisoverleg plaatsvindt over de veelbesproken zoen - en dat Hoes zelfs zou kunnen aftreden.

Triest. Kennelijk beslis je niet zelf wie je zoent. Als je iemand zoent, en anderen zint dat niet, kan je dat zomaar je baan kosten. Schokkend. Help het me snappen. Ik dacht dat zoenen alleen politiek relevant was als het bijvoorbeeld SGP’ers betrof. Ik dacht aan Iran. Maar kennelijk zijn ook anderen qua moraal religieus geworden. Zoals Bernt Schneiders (PvdA) die maandag bij Pauw en Witteman – in plaats van zijn collega te steunen – het dom vond wat hij had gedaan, en hem zelfs chantabel achtte.

Rutte vindt het vooral een privézaak:

Volkskrant-columnist Jean-Pierre Geelen:

Wat een vrij onschuldige zoen van de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes in een hotellobby leek, ettert maar door als een open wond in de samenleving - het infectiegevaar van het roddelvirus dat deze dagen weer welig tiert op tv en in sommige kranten (waar de blote torso van de burgemeester op een datingsite paginabreed werd uitgemeten als nieuwe trofee in de jacht).

Hoes deed zijn eigen gedrag in eerste instantie af als “onhandig en ongepast” en verzekerde fractievoorzitters in de Maastrichtse gemeenteraad vorige week nog dat er geen nieuwe onthullingen zouden komen. Echtgenoot Verlinde zag zich verplicht in zijn eigen showprogramma op RTL4 een sussende verklaring af te leggen. Toch bleef roddelend Nederland nieuwe geruchten produceren over zijn seksleven.

Waarom is dit boeiend?

De zoen van Hoes lijkt niet te voldoen aan artikel 37. Als burgemeester vervult de VVD’er bovendien een voorbeeldfunctie, zegt hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga van Rijksuniversiteit Groningen vandaag in NRC Handelsblad .

Volgens Elzinga is het net zo problematisch dat Hoes door de affaire in een chantabele positie is beland. Hij deed daar aangifte van – wat gezien kan worden als een teken dat hij zich niet zomaar laat chanteren – maar toch.

“Alleen al het vermoeden daarvan maakt dat je functioneren als burgemeester problematisch wordt. Dan is het oppassen geblazen.”

Of de misstappen in zijn privéleven Hoes uiteindelijk politiek de kop kosten, beslist de gemeenteraad vanavond. De oppositie vindt in elk geval dat hij heel wat heeft uit te leggen.