Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Wetenschap

Vóór je werk eerst flink raven

Het is de nieuwe trend in de Londense City: de dag beginnen met een alcoholvrije ‘fitness rave’ Bankiers dansen

wild op muziek En daarna gaan ze gewoon werken

Een fitness rave-feest in Londen, eerder dit jaar. Bewegen voor of tijdens werktijd heeft een positief effect op werkprestaties, zo blijkt uit onderzoek.
Een fitness rave-feest in Londen, eerder dit jaar. Bewegen voor of tijdens werktijd heeft een positief effect op werkprestaties, zo blijkt uit onderzoek. foto david tett

Zeven uur ’s ochtends in de Village Underground, een oud warenhuis in de Londense buurt Shoreditch. Zo’n zeshonderd mensen zijn aan het dansen op elektronische muziek. Niet omdat ze een nacht doorhalen en op een afterparty zijn beland, maar omdat ze aan het ‘fitness raven’ zijn. Het is Londens nieuwste trend.

Jonge ondernemers en mensen die in de Londense City werken hebben de wekker gezet om de dag al ravend te beginnen. Iedereen is broodnuchter. Er wordt geen alcohol gedronken, maar fruitshakes en koffie. Ontbijten kan met croissants. Drugs zijn nergens te bekennen. Om lichaam en geest te stimuleren zijn er masseuses en yoga-instructeurs. En er zijn allerlei excentrieke danseressen en verklede artiesten om mensen op hun gemak te stellen en op de dansvloer te lokken. Er wordt wild gedanst en hard gelachen. Een man in kostuum is aan het hoelahoepen. De eerste ‘Morning Glory’, zoals het fitness rave-evenement heet, was afgelopen mei. Een handjevol mensen kwam toen opdagen. Nu, bijna zeven maanden later, is het uitverkocht en stampvol. Driehonderd kaarten werden op voorhand verkocht.

Oprichters Nico Thoemmes (27) en Samantha Moyo (27) willen laten zien dat er ook zonder drugs en alcohol vrij kan worden gedanst en gefeest. Ze pleiten voor een ‘bewust uitgaanrevolutie’. „Er zijn zo veel mensen die, zodra ze gaan werken of kinderen krijgen, een enorm gezond, alcoholvrij en gestructureerd leven krijgen, en niet meer uitgaan. Morning Glory biedt hiertoe een oplossing”, zegt Thoemmes.

Thoemmes en Moyo willen het negatieve gevoel bestrijden dat de ochtend bij veel mensen oproept. „Ochtenden draaien er voor velen alleen maar om om zo snel mogelijk op het werk te komen. In volgestouwde metrostellen hebben mensen slechts oog voor hun telefoon. Er kan vaak geen lachje vanaf”, zegt Thoemmes. Ook als mensen ’s ochtends gaan fitnessen bewegen ze zich volgens een vast patroon: ze volgen aanwijzingen van een fitnessinstructeur op, of werken een reeks oefeningen af, zegt hij. „Wij willen bewijzen dat ‘freestyledansen’, dansen zonder instructies, mensen een gevoel van vrijheid geeft, en dat je in de ochtenden wel in extase kunt zijn.

„Het is het beste concept in tijden”, zegt Ruban Nathan (33), die werkt als vermogensbeheerder. In tegenstelling tot anderen in de zaal die zich vrijuit bewegen in spandexbroeken, hun gezicht geschminkt hebben of glitterbanden in het haar dragen, heeft hij zijn pak al aan. Hij gaat zo weer investeringsadvies geven. „Ik maak me alleen wel zorgen of dat nog gaat lukken nu”, grapt hij.

Alternatief voor avondje uit

Garrett Muuir (31), accountant bij PricewaterhouseCoopers, danst in een fluorescerend shirt. Zijn nette werkkleren zitten in zijn rugzak. Zijn werktijden zijn flexibel en hij gaat vandaag wat later naar werk. „Ik zou willen dat meer van mijn collega’s flexibele uren hadden. Bedrijven moeten hun werknemers de mogelijkheid geven om hier ’s ochtends te komen” zegt hij al swingend.

Oprichter Moyo gelooft dat een dergelijk positief begin van de dag mensen inspireert en creativiteit stimuleert. „Verschillende mensen hebben al laten weten dat ze niet eerder met zo veel energie de dag begonnen.”

Thoemmes en Moyo willen fitness raven gaan invoeren bij bedrijven, met name bij de grote banken. Ze breiden binnenkort uit in de rest van het Verenigd Koninkrijk en in andere grote steden. Fitness raven gebeurt niet alleen ’s ochtends. Sinds kort kan het ook een alternatief zijn voor een avondje uit. Zo organiseerde Fitness Freak, een Britse fitnessorganisatie, afgelopen zomer de eerste ‘fitness rave pop-up op’ een zaterdagavond, in een ruimte onder station Waterloo die hiervoor vooral werd gebruikt als ondergrondse doorgang.

Fitness raven is niet de enige ‘alternatieve’ workout die in Londen te vinden is. Als vervanging voor een aerobicsklas in de sportschool is er bijvoorbeeld ook British Military Fitness, een militair getinte fitnesssessie gegeven door (oud) leden van het Britse leger, in populaire stadsparken. Ook heeft ‘trailrunnin’, een vorm van hardlopen waarbij je vooral rent op ongebaande paden, inmiddels een stadsvariant in Londen: ‘city trail running’. Voor wie geen tijd heeft om de stad uit te gaan voor deze alternatieve vorm van rennen, maar wel behoefte heeft om niet alsmaar op asfalt te rennen.

Sporten voor of tijdens werktijd, bijvoorbeeld tijdens een lunchpauze, heeft een positief effect op werkprestaties, zo staat in onderzoek van het American College of Sports Medicine. Het zou werknemers minder geïrriteerd maken, tijdmanagement verbeteren en mentale prestaties ten goede komen.

De belangrijkste reden dat mensen niet sporten, is omdat ze er weinig of geen plezier uit halen, zegt Jason Gill van het Instituut voor Cardiovasculaire en Medische Wetenschappen in Glasgow. „Daarom is fitness raven een erg goed idee. Het is meer dan ‘gewoon’ sporten, het is een beleving.” Hij hoopt dat het voor sommige mensen een aanleiding zal zijn om vaker te gaan sporten.

Dat hopen Thoemmes en Moyo ook. En dat ze over niet al te lange tijd de eerste fitness rave in Amsterdam kunnen organiseren.