Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Taal

Vlaming wint vernieuwd, bijzonder moeilijk Groot Dictee

Van links naar rechts: advocate Inez Weski, winnaar Dirk Bosman en de auteur van het Groot Dictee Kees van Kooten.
Van links naar rechts: advocate Inez Weski, winnaar Dirk Bosman en de auteur van het Groot Dictee Kees van Kooten. Foto ANP/ Sander Koning

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is vanavond gewonnen door de Vlaming Dirk Bosmans. Hij maakte in de, zo bleek wel, bijzonder lastige tekst van Kees van Kooten 13 fouten en deed het daarmee het beste van iedereen.

Bosmans, 36, is communicatiedeskundige in de videogame-industrie. Grappig feitje: hij zat op dezelfde school als de (Vlaamse) winnaar van vorig jaar. De stand in de Nederland-Vlaanderenstrijd is momenteel 13-11 in het voordeel van de Vlamingen.

Nieuwe spelregel: taalfouten onderstrepen

Voor het eerst gold er een nieuwe spelregel. Dit jaar moesten de deelnemers, onder wie ook weer vele BN’ers en bekende Vlamingen, niet alleen goed spellen, maar ook verkeerd gebruik van woorden en foute zinsconstructies corrigeren. In het kort: opschrijven wat je hoort, maar daarna onderstrepen wat er eigenlijk taaltechnisch niet klopt.

Winnaar Bosmans verdeelde zijn fouten keurig: zeven spelfouten en zes taalfouten. Nummer twee werd een Nederlandse, de 49-jarige Joke Beltman uit Arnhem. Zij maakte ook dertien fouten, maar daarvan waren er acht spelfouten. Bij gelijke stand waren die leidend.

Moeilijkste tekst ooit

De tekst zelf bleek wat betreft het aantal gemaakte fouten de moeilijkste sinds de start in 1990. Kees van Kooten (erelid van het genootschap Onze Taal) had het in zijn tekst over taalverschijnselen, spelling en fouten. Enigszins een metatekst dus. De titel was ‘Een przewalskipaardenmiddel’, ongetwijfeld een hommage aan het beroemdste Groot Dicteedier ooit. Nog wat andere fijne woorden:

Charivarius
raillerend
lammenadige
wiewauwde
gardekorps
gerianiums (dat moest je dus eerst foutief spellen en daarna onderstrepen)
vurrukkulluk (ja, dat moest zo geschreven worden, want zo schreef Remco Campert het)
Babels imbroglio

De hele tekst vind je hier en kijk hier de uitzending terug.