Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Vakbonden reageren kritisch op pensioenakkoord

(VLNR) Kamerleden Elbert Dijkgraaf (SGP), Carola Schouten (ChristenUnie) en Steven van Weyenberg (D66) na afronding van het pensioenoverleg. Na weken van onderhandelen hebben VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP een akkoord bereikt over de pensioenen.
(VLNR) Kamerleden Elbert Dijkgraaf (SGP), Carola Schouten (ChristenUnie) en Steven van Weyenberg (D66) na afronding van het pensioenoverleg. Na weken van onderhandelen hebben VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP een akkoord bereikt over de pensioenen. Foto ANP / Martijn Beekman

Vakbonden FNV en CNV hebben kritisch gereageerd op het gesloten pensioenakkoord. Wel noemt het CNV het akkoord “een verbetering ten opzichte van het vorige voorstel”, schrijft persbureau Novum.

Volgens FNV-bestuurder Gijs van Dijk zorgt het pensioenakkoord ervoor dat jongeren de grootste rekening moeten betalen. Van Dijk:

“Het kabinet en de oppositiepartijen hebben hoge verwachtingen gewekt, maar weinig bereikt. Dit kabinet is meer aan het boekhouden dan aan het investeren in de toekomst van onze jongeren. Ook in de bijgestelde voorstellen gaan ze er nog steeds flink op achteruit.”

Wel vindt de FNV het positief dat er nu sprake is van een hogere bruto opbouw met lagere uitvoeringskosten. De vakbond had wel liever gezien dat de financiering van een hoger opbouwpercentage van twee procent gerealiseerd zou worden door het schrappen van de wet-Hillen.

Het CNV zegt dat het zich blijft inzetten voor een belastingvrije pensioenopbouw van twee procent, ondanks dat er in het akkoord een lagere percentage is afgesproken. CNV-voorzitter Maurice Limmen:

“Twee procent pensioenopbouw per jaar, daar hebben wij ons hard voor gemaakt en dat blijven we doen.”

Het percentage dat nu op tafel ligt is volgens Limmen beter dan eerst, maar slechter dan hoe het was. “Daarom blijft dit vooral voor jongere generaties een verslechtering”, aldus Limmen.

ANBO: regeling minder slecht dan eerste voorstel kabinet

Ook belangenbehartiger voor senioren ANBO is bezorgd over het pensioenakkoord. Directeur Liane de Haan:

“De regeling is minder slecht dan het eerste voorstel van het kabinet. Maar het is nu het zorgenkindje van werknemers die pensioen opbouwen en die niet meer aan de norm van zeventig procent van het gemiddelde inkomen zullen toekomen.”

Den Haan is kritisch over de extra bezuinigingen. Zo wordt de lastenverlichting voor werkgevers geschrapt en wordt de ‘mobiliteitsbonus’ voor oudere werknemers versoberd. De Haan:

“Iedereen kent de beroerde positie van 50-plussers op de arbeidsmarkt. Er vindt een ruil plaats tussen pensioenopbouw en arbeidsmarktbeleid.”

Pensioenopbouw verlaagd van 2,15 naar 1,875 procent

Eerder vandaag werd duidelijk dat het pensioenakkoord officieel is gesloten. Gisteren bleek al dat de vijf partijen het in grote lijnen eens waren over de aanpassing van de pensioenplannen van het kabinet.

Zo wordt de pensioenopbouw verlaagd van 2,15 naar 1,875 procent, en niet 1,75 procent zoals VVD en PvdA afspraken bij het regeerakkoord. Dit percentage bepaalt hoe snel een werkende belastingvrij pensioen kan opbouwen. Dit percentage verlagen vertraagt die opbouw, en levert het rijk extra belastinginkomsten op.