Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Tot zijn vreugde wordt hij gestalkt

Als de drukbezette neurochirurg Paul na een lange dag in het ziekenhuis weer huiswaarts keert, bladert hij het liefst door zijn platencollectie. Hij en zijn vrouw Lucie praten nauwelijks meer met elkaar. Om toch iets omhanden te hebben, heeft Lucie zich gestort op de verzorging van hun immense tuin. Beiden zitten gevangen in hun steriele bestaan. Het contrast met Pauls geliefde opera’s, waarin wél groots en meeslepend geleefd wordt, kan niet groter zijn. Regisseur Philippe Claudel zet de boel op scherp door de introductie van de mysterieuze Lou, een jong meisje dat claimt dat Paul haar ooit opereerde en hem nu tot zowel zijn ergernis als genoegen stalkt. Claudel gooide zijn tikje melancholieke bespiegelingen over ouder worden en het voorbijgaan van het leven in de vorm van een thriller die net iets te keurig blijft om grote indruk te maken.