Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

AZ en Feyenoord door in beker na strafschoppen, Vitesse uitgeschakeld

Titelhouder AZ heeft vanavond de kwartfinale van de KNVB-beker bereikt. De Alkmaarders waren na strafschoppen met 7-6 te sterk voor Heerenveen. Yanic Wildschut werd door zijn misser uiteindelijk de schlemiel.

AZ leek al in de verlenging op weg naar de zege, maar in de 121e minuut kwam Heerenveen langszij. Viktor Elm beging een overtreding op Alfred Finnbogason en moest dat bekopen met een strafschop tegen. Hakim Ziyech hield vervolgens zijn zenuwen in bedwang.

In de daaropvolgende strafschoppenserie kon dat niet gezegd worden van Ziyech. De spelmaker miste, waarna Nemanja Gudelj mocht aanleggen voor de winnende penalty. Gudelj miste ook. Uiteindelijk werd een misser van Wildschut in de zestiende strafschop Heerenveen fataal.

Snelle voorsprong Heerenveen, meteen weer gelijk

Ziyech zette Heerenveen na negen minuten op voorsprong, maar al vlot trok Johannsson de stand gelijk. Vervolgens was het lang wachten op een doelpunt. Dat was vooral toe te schrijven aan Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt, die tussen de 72e en 81e minuut Johannsson (tot tweemaal toe) en Roy Beerens van scoren afhield.

Eenmaal in de verlenging moest Nordfeldt alsnog het antwoord schuldig blijven op een inzet van Johannsson. De IJslander scoorde in de 105e minuut zijn tweede van de avond. Het leek de winnende goal, maar Heerenveen kwam dus toch nog langszij.
AZ kon een mooi resultaat goed gebruiken na drie opeenvolgende nederlagen in de competitie.

Roda zorgt weer voor verrassing

Roda JC heeft andermaal voor een verrassing gezorgd in de KNVB-beker. De Limburgers waren met 3-1 te sterk voor Vitesse, de koploper van de Eredivisie. Guus Hupperts was met twee treffers de grote man. In de vorige ronde had Roda al gestunt met een zege bij PSV.

Met interim-coaches Rick Plum en Regilio Vrede op de bank, die na het ontslag van Ruud Brood de honneurs waarnemen, kwam Roda via een schitterende volley van Hupperts halverwege de tweede helft op voorsprong. Patrick van Aanholt maakte voor Vitesse gelijk, maar door andermaal een mooie volley kwam de thuisploeg zeven minuten voor tijd weer aan de leiding. Marc Höcher was de doelpuntenmaker.

Diep in blessuretijd maakte Hupperts met zijn 3-1 aan alle onzekerheid een einde. De zege was een welkom succes voor Roda, dat coach Brood vanwege de teleurstellende resultaten de laan uit stuurde. De Limburgers bleven in de Eredivisie zes wedstrijden op rij zonder overwinning.

Feyenoord met pijn en moeite door

Feyenoord heeft met pijn en moeite de kwartfinale bereikt. De Rotterdammers waren na strafschoppen met 6-5 te sterk voor Heracles Almelo. Na elf benutte penalty’s miste Heraclied Ben Rienstra. Bij Feyenoord was coach Ronald Koeman afwezig. Diens vader Martin Koeman overleed eerder woensdag aan de gevolgen van een hartstilstand.

In Almelo, waar het na de reguliere speeltijd 1-1 was, namen Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst de honneurs waar. Feyenoord speelde met rouwbanden door het overlijden van Martin Koeman. Bovendien werd vooraf een minuut stilte in acht genomen.

Ondanks het ontbreken van zijn coach was Feyenoord in de beginfase niet van de leg. Graziano Pellè opende de score na negen minuten. Na 27 minuten maakte Bryan Linssen gelijk.

Het duel draaide uit op een verlenging, waarin Feyenoord al snel met tien man verder moest. Stefan de Vrij kreeg zijn tweede gele kaart. De Rotterdammers kozen vervolgens voor het verdedigen van het gelijkspel en te gokken op de strafschoppenserie. Die opzet sorteerde uiteindelijk effect, nadat goalie Erwin Mulder de twaalfde strafschop van Rienstra had gekeerd.

Andere uitslagen:

JVC Cuijk - MVV 2-1
Utrecht - Cambuur Leeuwarden 2-0

(Novum)