Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Shortlist Herman de Coninckprijs 2014 bekend. Geen vervanger in vakjury voor wijlen Thomas Blondeau

De dichters Paul Bogaert, Norbert De Beule, Max Temmerman, Tom Van de Voorde en Miriam Van hee zijn genomineerd voor de Herman de Coninckprijs, de prijs voor beste Nederlandstalige dichtbundel van een Vlaamse dichter. Dat meldt cobra.be.

De vakjury van de Vlaamse literatuurprijs heeft de volgende vijf bundels genomineerd:

- Ons verlangen van Paul Bogaert (De Bezige Bij Antwerpen)
- Tri ti tiii van Norbert de Beule (Atlas Contact)
- Bijna een Amerika van Max Temmerman (Vrijdag)
- Liefde en aarde van Tom Van de Voorde (Poëziecentrum)
- Ook daar valt het licht van Miriam Van hee (Bezige Bij)

Voorzitter van de vakjury is Yra van Dijk (hoogleraar Nederlandse Letterkunde, Universiteit Leiden). De jury bestaat verder uit Bas Kwakman (Directeur Poetry International Foundation), Stijn Meuris (zanger) en Hilde Verbreuken (redactie programma Hautekiet). Ook wijlen Thomas Blondeau zat in de jury. De organisatoren hebben besloten uit respect voor de dit jaar op 35-jarige leeftijd overleden Vlaamse schrijver geen vervanger voor hem op te roepen.

De Herman de Coninckprijs, voor het eerst uitgereikt in 2007, is een jaarlijkse Vlaamse poëzieprijs die wordt uitgereikt ter nagedachtenis van de Vlaamse essayist en dichter Herman de Coninck (1944-1997). De prijs zal op 30 januari 2014 (Gedichtendag) worden uitgereikt.