Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Ruimtewandelingen voor spoedreparaties aan ISS

Foto AP / NASA

Twee Amerikaanse astronauten in het internationale ruimtestation ISS zullen de komende dagen meerdere ruimtewandelingen maken om een deel van het koelsysteem te repareren. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

De twee Amerikanen moeten ten minste twee keer - op zaterdag en maandag - naar buiten om een pomp te vervangen. Als de werkzaamheden uitlopen zullen Rick Mastracchio en Michael Hopkins ook woensdag op eerste kerstdag de ruimte in moeten.

https://twitter.com/AstroRM/status/413063868076666880

De helft van het koelsysteem viel vorige week woensdag uit. Vanwege een kapotte klep in een pomp werd een van de kabels waar koelvloeistof doorheen loopt te koud. De bemanning zag zich genoodzaakt alle niet-essentiële systemen uit te schakelen en ook een aantal wetenschappelijke experimenten stil te leggen. De astronauten lopen momenteel geen gevaar, maar NASA wil geen risico’s nemen en heeft daarom besloten het koelsysteem zo snel mogelijk te repareren.

Het is voor het eerst sinds juli dat de Amerikanen zich weer aan een ruimtewandeling wagen. Tijdens de laatste wandeling verdronk een Italiaanse astronaut bijna vanwege een lek in zijn helm. Het onderzoek naar dat incident loopt nog, maar vermoed wordt dat het koelsysteem in het pak niet naar behoren functioneerde. Voor de komende ruimtewandelingen worden andere pakken gebruikt. (Novum / AP)