Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

President Zuid-Soedan bereid tot gesprekken met rivaal

De Zuid-Soedanese president Salva Kiir sprak het land toe afgelopen maandag.
De Zuid-Soedanese president Salva Kiir sprak het land toe afgelopen maandag. Foto AFP

De Zuid-Soedanese president Salva Kiir zou bereid zijn om te praten met zijn rivaal, de voormalige vice-president Riek Machar, die de leider van de mislukte staatsgreep afgelopen weekend zou zijn.

Machar werd in juli ontslagen door Kiir en sindsdien gezocht samen met vier andere verdachten. De VN vrezen nu voor etnisch geweld tussen de Dinka-stam van president Kiir en de Nuer, die loyaal zijn aan Machar. Het geweld is de afgelopen dagen opgelaaid. Bij onlusten in de hoofdstad Juba en in andere delen van het land zouden de afgelopen dagen tussen de 400 en 500 doden zijn gevallen. Sinds de ‘mislukte staatsgreep’ in de nacht van zondag op maandag zijn 800 mensen gewond geraakt.

BURGERS ZOEKEN TOEVLUCHT BIJ VN

Zo’n tienduizend inwoners hebben een veilig heenkomen gezocht bij bases van de VN. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies voor Zuid-Soedan aangepast. Alle reizen naar het land worden ontraden. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken liet vanmiddag aan de Tweede Kamer weten dat er een evacuatie wordt voorbereid van alle Nederlanders uit het zuiden.

Update 20.15 uur: Het ministerie van Defensie stuurt morgen een transportvliegtuig naar Zuid-Soedan om, indien nodig, Nederlanders te evacueren uit hoofdstad Juba, meldt een woordvoerder volgens NU.nl. Het vliegtuig is bedoeld voor mensen die het niet lukt met een gewoon vliegtuig uit Juba te vertrekken.

Ook het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat een deel van het ambassadepersoneel naar huis halen. Inmiddels zijn al 120 Amerikaanse diplomaten geëvacueerd uit het gebied.

Zuid-Soedan is sinds 2011 onafhankelijk van Soedan. Het land wordt volgens Buitenlandse Zaken gekenmerkt door “conflicten die deels van politieke aard zijn en van traditionele stammenstrijd die vooral tot uiting komt in de roof van vee die met veel geweld gepaard kan gaan”.