Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Poetin paait Oekraïne met goedkoop gas en geld

Oppositie in Kiev vindt akkoord in Moskou ‘verraad’

In de slag om Oekraïne gaat Rusland de regering in Kiev een grote korting op de gasprijs geven en haar staatsschuld opkopen. Gisteren heeft president Vladimir Poetin van Rusland daarover in Moskou een overeenkomst gesloten met zijn Oekraïense ambtgenoot Viktor Janoekovitsj.

De protestbeweging in Kiev, die pleit voor een associatieverdrag met de EU, heeft het akkoord als ‘verraad’ verworpen en eist alle details op.

Poetin zei dat er in het Kremlin niet is gesproken over toetreding van Oekraïne tot de Euro-Aziatische Douane Unie die Moskou heeft opgezet als concurrent voor de EU. De oppositie vreest dat er wel degelijk geheime afspraken zijn gemaakt. Zelfs de aanwezigen in het Kremlin lachten besmuikt toen Poetin het tegendeel beweerde.

De nationalistische politicus Oleg Tjangibok verweet Janoekovitsj dat hij Oekraïne naar de ‘lommerd’ heeft gebracht. Bokser Vitali Klitsjko daagde hem als „persoonlijke tegenstander in de ring uit”. In het parlement blokkeerde de oppositie vandaag het spreekgestoelte, zodat de Verchovna Rada niet plenair bijeen kon komen.

Volgens premier Nikolaj Azarov is met het gas- en kredietakkoord een bankroet van Oekraïne afgewend. Azarov noemde de Kremlinakkoorden een „keerpunt” en waarschuwde de oppositie. „Niemand kan de financiële en economische stabiliteit nu nog bedreigen”, aldus de premier vandaag.

Janoekovitsj, die op 21 november onverwacht afzag van het Europese associatieverdrag dat op een haar na getekend was, kreeg gisteren van Poetin een korting op Russisch aardgas van meer dan 30 procent. Oekraïne betaalt volgend jaar nog geen 200 euro per duizend kubieke meter aardgas. Nu rekent Rusland ruim 290 euro. Poetin verschafte ook een krediet van 11 miljard euro. Oekraïne heeft in totaal 12,3 miljard euro nodig om zijn schulden te kunnen voldoen.

De oppositie is wantrouwend over de korting. Tot nu zijn er bij alle gasdeals met Rusland geheime afspraken gemaakt. Oekraïne is een van de meest corrupte landen in Europa. De korting zal volgens de oppositie niet ten goede komen aan de burgers. De oppositie eiste daarom meteen dat de energiekosten die de gemeenten in rekening brengen ook met 30 procent worden verlaagd. Dat gaat niet gebeuren. „Gashandel is een staatszaak, juist omdat de handel een corrupt schema is. Als de president onderhandelt met Gazprom over de gasprijs, dan is hij bezig met zijn eigen business en die van de oligarchen. Janoekovitsj kiest niet voor Rusland, dat is theater, hij kiest voor het geld”, aldus ex-vicepremier Bezsmertny over de deal.