Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Oud-president Morsi ook aangeklaagd voor samenzwering

Aanhangers van oud-president Mohammed Morsi protesteren tegen zijn detentie in Kairo. De ex-president wordt nu ook aangeklaagd voor samenzwering met buitenlanders naast de aanklacht voor het aanzetten tot moord en geweld.
Aanhangers van oud-president Mohammed Morsi protesteren tegen zijn detentie in Kairo. De ex-president wordt nu ook aangeklaagd voor samenzwering met buitenlanders naast de aanklacht voor het aanzetten tot moord en geweld. Foto EPA / Khaled Elfiqi

De verdreven Egyptische president Mohammed Morsi is ook formeel aangeklaagd voor samenzwering met buitenlandse groepen. Dat heeft de Egyptische staatstelevisie gemeld. De oorspronkelijke reden voor zijn gevangenhouding was al dat hij tijdens de revolutie van 2011 bevrijd zou zijn met hulp van Hamas en Hezbollah.

Morsi staat op dit moment al terecht samen met veertien andere kopstukken van de Moslimbroederschap voor het aanzetten tot moord en geweldpleging op 5 december 2012. Die dag vielen elf doden nadat een protestactie bij het presidentieel paleis was aangevallen door leden van de Moslimbroederschap.

Beleid Morsi stuitte op steeds meer weerstand

De ex-president was dertien maanden aan de macht nadat de Moslimbroederschap de verkiezingen had gewonnen, maar zijn controversiële nieuwe grondwet en ander beleid stuitten gaandeweg op steeds meer weerstand. In juli werd hij uiteindelijk afgezet door het leger en werd de grondwet opgeschort. De rechtszaak tegen hem begon vorige maand en gaat naar verwachting 8 januari verder.

Bij de protesten van honderdduizenden Egyptenaren kwamen verschillende mensen om het leven en raakten velen gewond. Voor in ieder geval het overlijden van drie mensen wordt Morsi verantwoordelijk gehouden. Ook wordt hem het bevrijden van gevangenen, waaronder hemzelf, aangerekend en het aanvallen van politiebureaus tijdens de revolutie van 2011.