Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ook Senaat VS stemt in met begrotingsplan

Republikein Paul Ryan en Democrate Patty Murray, de onderhandelaars over het begrotingsplan.
Republikein Paul Ryan en Democrate Patty Murray, de onderhandelaars over het begrotingsplan. Foto AP/ J. Scott Applewhite

De Amerikaanse Senaat heeft, net als het Huis van Afgevaardigden eerder, ingestemd met een begrotingsplan voor de komende twee jaar. Hiermee lijkt een nieuwe shutdown van de regering in januari voorkomen.

In het bescheiden tweepartijenakkoord, in het geheim besproken, wordt 63 miljard dollar aan automatische bezuinigingen, onder meer op de nationale parken en het Amerikaanse leger, teruggedraaid. De hierdoor hogere uitgaven worden gecompenseerd door bezuinigingen en lastenverhogingen ter hoogte van 85 miljard dollar in de komende tien jaar.

Alhoewel de 23 miljard dollar die volgens de onderhandelaars door het akkoord wordt opgeleverd maar marginaal is ten opzichte van de Amerikaanse overheidsschuld van zeventien biljoen dollar, wordt hiermee wel voorkomen dat het de komende twee jaar nog tot grote begrotingsconflicten komt. In oktober lag de Amerikaanse overheid nog bijna drie weken stil omdat de partijen het niet eens werden over de overheidsuitgaven.