Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM: verdachte Elvis K. schoot Wiels dood

Verdachte Elvis K., alias ‘Monster’, heeft de trekker overgehaald en de Curaçaose politicus Helmin Wiels vermoord. Dat stelt het Openbaar Ministerie schrijft persbureau Novum. De populaire politicus werd op 5 mei neergeschoten op het strand van Marie Pampoen, even ten zuidoosten van Willemstad.

Herdenkingsdienst afgelopen mei ter ere van de vermoorde politieke leider Helmin Wiels.
Herdenkingsdienst afgelopen mei ter ere van de vermoorde politieke leider Helmin Wiels. Foto ANP / Prince Victor

Verdachte Elvis K., alias ‘Monster’, heeft de trekker overgehaald en de Curaçaose politicus Helmin Wiels vermoord. Dat stelt het Openbaar Ministerie schrijft persbureau Novum. De populaire politicus werd op 5 mei neergeschoten op het strand van Marie Pampoen, even ten zuidoosten van Willemstad.

Vandaag was de eerste regiezitting in de zaak ‘Magnus’, de middelste naam van Wiels, waarbij vier verdachten terechtstaan voor de moord op de politicus. Volgens de officier van justitie is het bewijs tegen K. wettig en overtuigend. Hij zou drie getuigen hebben laten weten dat hij de schutter was.

Het OM stelt verder dat verdachte Burney F., alias ‘Nini’, samen met Luigi F., alias ‘Pretu’, de moord technisch heeft voorbereid. Pretu pleegde in september zelfmoord in zijn cel. Nini, die in de wijk Koraal Specht de ‘godfather’ wordt genoemd, zou de opdrachtgever kennen en ook het geld hebben gekregen om de moord voor te bereiden. In totaal zou er vijf ton zijn verdeeld: 100.000 gulden voor de schutter, en de overige vier ton voor Nini en Pretu.

Advocaat vraagt einde voorlopige hechtenis

Raul M., alias Bolle, zou de auto hebben bestuurd waarmee de moord is gepleegd. Hij werd twee weken later vermoord teruggevonden aan de noordkant van Curaçao. De 28-jarige verdachte Carlos P. die dinsdag ook terechtstond, zat in die auto, aldus de officier van justitie. De 24-jarige verdachte Dangelo D. zou de auto hebben geleverd.

Op de advocaat van K. na vroegen alle raadsmannen om schorsing of opheffing van de voorlopige hechtenis van de verdachten. Daar doet de rechter later uitspraak over. De inhoudelijke behandeling van de zaak is pas op 21, 22 en 23 mei.

Curaçao wil hulp bij strijd tegen maffia

Naar aanleiding van een onderzoek naar de dood van Pretu riep Curaçao vorige maand de hulp in van Nederland en de eilanden Sint Maarten en Aruba om een offensief te beginnen tegen de georganiseerde misdaad. Volgens de minister van Justitie wordt het eiland gedestabiliseerd door de georganiseerde misdaad en kan men de strijd daartegen niet meer alleen aan. In het justitieel overleg in januari zal er met Nederland, Sint Maarten en Aruba gesproken worden over zo’n gezamenlijk offensief van het Rijk tegen de georganiseerde misdaad.