Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Om de kids dom te houden

Waarom denken zoveel mensen dat je op zandbanken gestrande bultruggen kan knuffelen? Omdat ze zijn opgevoed met natuurfilms die leren dat dieren precies als mensen zijn. Met dezelfde mensenwensen. En dezelfde mensenstreken.

In Walking with Dinosaurs 3D, die met de educatieve BBC-serie alleen de dino’s gemeen heeft, zijn in het late Krijt de omgangsvormen binnen een kudde pachyrihnosaurussen ruwweg die van een hedendaagse buitenwijk. Kleine dappere Patchi houdt van Juniper, maar zij behoort toe aan bullebak Scowler. Weegt lef en intelligentie dan niet op tegen brute kracht? En kunnen we niet sa-men-wer-ken tegen die gemene gorgosaurus?

Welnee! Dino’s hebben een brein zo groot als een walnoot! Wie zijn kinderen graag dom houdt, moet ze op dit soort films trakteren en ze ook leren dat biefstukken aan bomen groeien. Als dit ‘de verhalen zijn die fossielen ons vertellen’, dan liegen ze.

Coen van Zwol