Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Oud-voetballer Martin Koeman (75) overleden

Foto ANP/ Koen Suyk

Martin Koeman, clubicoon van FC Groningen en vader van bekende voetballers Ronald en Erwin, is op 75-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. Dat heeft clubvoorzitter van FC Groningen Hans Nijland aan de NOS bevestigd.

Koeman werd zondag tijdens een bezoek aan een amateurvoetbalwedstrijd getroffen door een hartstilstand en lag sindsdien in coma.

Gronings clubicoon

Hij was vooral bekend als vader van de voetballende broers Ronald - nu coach van Feyenoord - en Erwin - nu coach van RKC Waalwijk, maar was voor FC Groningen een waar clubicoon. Hij kwam als speler meer dan vijfhonderd keer uit voor GVAV in de eerste en eredivisie in de jaren zestig en zeventig en ook voor FC Groningen, wat de nieuwe naam van de betaaldvoetbaltak van GVAV werd in 1971. Hij werd enkele keren opgeroepen voor het Nederlands elftal, maar speelde slechts eenmaal.

Martin Koeman was nog steeds werkzaam voor FC Groningen en werd gezien als een van de grondleggers van de jeugdopleiding van de club. Verder is Koeman er nog trainer, technisch manager en jeugdcoördinator geweest. Een van de tribunes in de Euroborg, het stadion van FC Groningen, is naar Koeman en zijn zoons vernoemd.

Tegenover de NOS laat Nijland in een eerste reactie weten “enorm verslagen” te zijn door het nieuws:

“Martin was een clubicoon. Hij werkte nog zes dagen in de week voor de club. Dit is een heel groot verlies. De jeugdopleiding zoals wij die nu kennen zou niet dezelfde zijn zonder de inzet van Martin.”

Het Feyenoord van zoon Ronald Koeman speelt vanavond in de achtste finales van de KNVB-beker tegen Heracles Almelo. Voorafgaand aan de wedstrijd zal er een minuut stilte gehouden worden en zullen de spelers rouwbanden dragen.

Twitter avatar IwanTol Iwan Tol Minuut stilte voor Martin Koeman bij #herfey. Zojuist besloten.
Twitter avatar 433NL 433.NL Feyenoord zal vanavond met rouwbanden spelen in verband met overlijden Martin Koeman. #herfey http://t.co/jeRaRbHPYL