Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Limburg denkt langer na over overname vliegveld

Ryanair vertrekt van al armlastig vliegveld

Het Limburgse provinciebestuur bekijkt de plannen voor een overname van Maastricht Aachen Airport (MAA) opnieuw. Aanleiding daarvoor is de aankondiging van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair dat zij MAA vanaf maart niet langer als thuisbasis zal gebruiken.

Gedeputeerde Twan Beurskens (VVD, Economie) wilde oorspronkelijk voor Kerst een definitief voorstel presenteren, waarover Provinciale Staten begin februari zouden moeten stemmen.

Achtentwintig personeelsleden van de luchtvaartmaatschappij verhuizen naar een andere locatie. De Ierse budgetmaatschappij schrapt zes van de elf bestemmingen waarheen vanaf Maastricht op gevlogen wordt.

Ryanair gebruikte MAA sinds december vorig jaar als thuisbasis. De luchthaven werd afgelopen juni voor een faillissement behoed door financiële steun van 4,5 miljoen euro van de provincie Limburg. Toen al werd aangekondigd dat zou worden gezocht naar een meer structurele oplossing.

De provincie wil het vliegveld voor het symbolische bedrag van een euro overnemen van de huidige eigenaar, Omniport/Dura Vermeer. Landingsbaan, loodsen, terminal en vastgoed komen dan definitief in handen van het gouvernement in Maastricht. Exploitatie wordt via een concessie vergeven.

De woordvoerder van gedeputeerde Beurskens laat weten dat de provincie nog steeds de intentie heeft om MAA te laten voortbestaan. Provinciale Staten hebben de gedeputeerde nadrukkelijk ook gevraagd na te gaan wat de consequenties van een sluiting zouden zijn.

Het vliegveld slaagde er de laatste jaren niet in om structureel winst te maken. Over het boekjaar 2011-2012 noteerde MAA een verlies van ruim 1,1 miljoen euro. Vorig jaar maakten 345.000 passagiers gebruik van de luchthaven. Vliegvelden in de omgeving trekken veel meer reizigers. De vrachtmarkt, die verantwoordelijk is voor tweederde van de omzet van MAA, heeft last van de crisis. Investeringen van het vliegveld in het aanpalende bedrijventerrein renderen om dezelfde reden niet.