Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

‘Kampvideo’ wekt onrust in Italië

Een video waarop te zien is hoe naakte migranten op het eiland Lampedusa met een tuinslang worden afgespoten heeft in Italië grote verontwaardiging gewekt. De zender TG2 liet maandag zien hoe een dozijn mannen in de kou in een rij staan en zich moeten uitkleden, waarna in dikke beschermende pakken geklede Italianen hen natspuiten met een vloeistof. De burgemeester van Lampedusa vergeleek de beelden met die uit nazikampen.

Volgens de CIE, de Italiaanse immigratie- en naturalisatiedienst, betrof het een middel tegen schurft. Geen van de migranten leek hieraan te lijden. Onder degenen die de behandeling ondergingen waren volgens de zender ook enkele overlevenden van de schipbreuk in oktober waarbij meer dan 360 migranten verdronken.

Premier Letta kondigde gisteren een onderzoek aan. „Dit zijn heel ernstige beelden. We gaan dit diepgravend onderzoeken en de verantwoordelijken zullen gestraft worden.” De beelden zijn extra pijnlijk omdat de regering beloofde de omstandigheden voor migranten op Lampedusa te verbeteren na de schipbreuk.

Het opvangcentrum in Lampedusa heeft een capaciteit van 250 mensen, maar het herbergt doorgaans een veelvoud daarvan. Dit jaar kwamen 40,244 migranten in Italië aan.