Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Kunst markt

Wat schilderij Surya uit 1997 van de Indiase kunstenaar Syed Haider Raza (1922), 100×100 cm. Te koop op 19 december op een veiling van Zuid-Aziatische kunst bij Christie’s in India. Richtprijs 1 tot 1,5 miljoen rupee (118.400 tot 177.600 euro).

Bijzonderheid Dit is de eerste veiling van Christie’s in India. Het veilinghuis pakt uit met een dikke, glossy catalogus en een bijzondere collectie: de nalatenschap van Kekoo en Khorsed Gandhy, de oprichters van Gallery Chemould, een galerie in Mumbai die een belangrijke rol speelde bij het promoten van hedendaagse Indiase kunst.

Goede koop?Willem Baars, kunstconsultant gespecialiseerd in Indiase kunst: „Voor een land met ruim 1,2 miljard mensen telt India weinig verzamelaars. De basis voor een bloeiende kunstmarkt ontbreekt: goede kunstkritiek, musea et cetera. Maar Christie’s ruikt kansen. Uit investeringsoogpunt kan het verstandig zijn nu goede Indiase kunst te kopen.”