Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Corruptie en fraude

Justitie in beroep tegen vonnis Hooijmaijers

Ton Hooijmaijers met zijn advocaat in de rechtbank eerder deze maand. Justitie is toch niet tevreden met zijn veroordeling.
Ton Hooijmaijers met zijn advocaat in de rechtbank eerder deze maand. Justitie is toch niet tevreden met zijn veroordeling. Foto ANP - Koen van Weel

Justitie gaat in beroep tegen de veroordeling tot drie jaar cel, die de Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers begin deze maand kreeg wegens corruptie en witwassen. Dat meldt persbureau Novum. Hooijmaijers zelf tekende meteen al beroep aan tegen het vonnis.

Het OM zou de zaak “in volle omvang” voor willen leggen aan het gerechtshof en heeft voor alle aanklachten beroep aangetekend. Justitie is niet tevreden over de vrijspraak voor Hooijmaijers op een onderdeel van de aanklacht. Ook is het OM het er niet mee eens dat Hooijmaijers strafvermindering kreeg omdat zijn zaak zo veel publiciteit kreeg.

Hooijmaijers liet zich als bestuurder in de periode van 2004-2009 door bedrijven betalen die zaken wilden doen met de provincie. Volgens justitie ontving Hooijmaijers in zijn tijd als gedeputeerde in totaal ruim 1,8 miljoen euro van 62 verschillende bedrijven, waarvan 491.835 aan smeergeld. Het geld kwam terecht op de rekening van zijn bedrijf Move Consultants, dat op naam stond van zijn vrouw. De oud-gedeputeerde zou op die manier 500.000 euro hebben witgewassen.

ONVERANTWOORDE UITGAVEN MET DE PROVINCIALE CREDITCARD

Hooijmaijers moest in 2009 vertrekken nadat was gebleken dat de provincie tientallen miljoenen euro’s had verloren doordat geld uitstond bij de IJslandse bank Landsbanki. Later bleek dat hij enkele duizenden euro’s die hij met de provinciale creditcard had uitgegeven niet kon verantwoorden. Het OM deed in 2010 invallen bij zes bedrijven en in de woningen van Hooijmaijers en diens moeder. Na 3,5 jaar uitgebreid onderzoek legde justitie voor 1,8 miljoen euro beslag op bezittingen van de VVD’er.