Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Journaliste wint zaak van vastgoedkoning Paes

Journaliste Sanne Terlingen heeft de rechtszaak tegen vastgoedkoning Arthur Paes gewonnen, zo laat ze op Twitter weten. Paes had een zaak aangespannen wegens een tweetal artikelen van haar hand waarin werd beschreven dat Paes in Ghana werd verdacht van kindermisbruik. Hij eiste verwijdering van alle artikelen van internet en rectificaties.

Twitter avatar SanneTerlingen Sanne Terlingen Gewonnen! #Paeszaak (moet vonnis nog doorlezen, dus inhoudelijke tweet volgt later)

Terlingen hoeft de stukken niet te rectificeren op social media. Ze krijgt ook geen verbod om in de toekomst over het onderwerp te schrijven. De rechter oordeelde dat ze over voldoende feiten beschikte om de stukken te schrijven. Wel moet de journaliste een update moet schrijven over haar publicaties in One World en Villamedia, waarin staat dat de strafzaak tegen Paes in Ghana is afgesloten.

Paes had naar eigen zeggen veel last van de artikelen

De journaliste had vorig jaar in twee artikelen in OneWorld en Nieuwe Revu geschreven dat Paes werd verdacht van jarenlang misbruik van een minderjarig meisje. Volgens Paes is dit niet waar. Volgens hem werd de opdracht tot vervolging ingetrokken.

De vastgoedkoning zei tijdens de rechtszaak dat hij veel hinder ondervindt van de aantijging. Onbekenden hadden het woord ‘pedo’ op zijn woning geschilderd en mensen zouden geen zaken meer met hem willen doen. Om die reden had hij geëist dat Terlingen alle artikelen van internet over hem verwijderde, nooit meer over de zaak zou schrijven en een rectificatie zou plaatsen op de websites van betrokken bladen en op de voorpagina’s van de Volkskrant en De Telegraaf. Ook eiste hij tienduizend euro.

Volgens Terlingen had zij haar verhaal voldoende onderbouwd met bronnen. Ook schreef Terlingen niet dat Paes schuldig is, alleen dat een meisje aangifte tegen hem deed en dat de Ghanese zedenpolitie en het OM de zaak onderzochten. De rechter ging in deze argumentatie mee. Paes moet bovendien de proceskosten betalen.