Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Arbeidsmarkt

Je baas vraagt je ontslag te nemen. Doen?

Bij Dell wordt werknemers gevraagd zelf ontslag te nemen. Wat is slim om te doen als je ontslagen dreigt te worden?

Computerfabrikant Dell heeft een verkapte bezuinigingstactiek: met het Voluntary Separation Program moedigen ze personeel aan om zelf ontslag te nemen. Zo is het geen officiële ontslagronde.

Maar moet je dat wel willen als werknemer? Stefan Sagel, advocaat arbeidsrecht en partner van De Brauw Blackstone Westbroek, gepromoveerd op ontslag op staande voet, geeft advies.

Is dat een gemene truc om van je af te komen?

Sagel: „Je mag als werkgever altijd een voorstel doen om uit elkaar te gaan. Vroeger had je geen recht meer op WW als je daarmee akkoord ging, nu is dat niet meer zo. Dus als ze jou een goed voorstel doen en een vergoeding meegeven, kun je dat gerust accepteren.”

Op welke andere manieren kan je werkgever van je af?

„Als je een vast contract hebt en je zelf wilt blijven werken, kan je werkgever dat nooit zomaar eenzijdig opzeggen. Hij moet dan voor de rechter of bij het UWV aantonen dat je je werk niet goed doet, of een reden vinden om je op staande voet te ontslaan. Dat laatste mag alleen bij zeer dringende feiten zoals diefstal of seksuele intimidatie.”

Hoe kom je er zelf het beste uit?

„Je werkgever heeft twee manieren om je contract toch te beëindigen: ontbinden via de kantonrechter. Dan krijg je vrijwel altijd een ontslagvergoeding mee. Het proces duurt ongeveer twee maanden. Vaak kiezen grote bedrijven hiervoor.

„Een andere manier is via het UWV, dat gebeurt meestal in het midden- en kleinbedrijf en als het om bedrijfseconomische redenen gaat. Via het UWV krijg je geen vergoeding, en is dus voor jou minder gunstig. Je kunt daartegen alsnog in beroep, maar dat duurt soms wel jaren.”

Wat zijn signalen dat je ontslag eraan zit te komen?

„Je werkgever zal voor de rechter moeten aantonen dat je je werk niet goed doet, én dat hij jou een eerlijke kans heeft gegeven je werk te verbeteren. Hij zal een schriftelijk dossier moeten opbouwen. Dus als je veel mailtjes krijgt met commentaar van je werkgever, moet je opletten.”

En met een tijdelijk contract?

„Om tussentijds van iemand met een tijdelijk contract af te komen is lastig. De rechter kijkt dan heel scherp of er wel genoeg reden voor is. Als het contract is afgelopen, is er niets aan te doen. Dan moet je op zoek naar ander werk.”