Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

In hoger beroep acht jaar cel voor dader filefuikzaak

Maikel R. tijdens een zitting in 2012.
Maikel R. tijdens een zitting in 2012. Illustratie ANP/ Aloys Oosterwijk

De 49-jarige Maikel R., die in oktober 2011 op de A2 op een filefuik inreed en daarmee een 35-jarige automobilist doodde, heeft in hoger beroep een hogere straf gekregen dan die de rechtbank hem oplegde. R. is veroordeeld tot acht jaar celstraf, twee jaar meer dan de rechtbank hem oplegde.

Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde R. bovendien tot een rijverbod van tien jaar, evenveel als de rechtbank. Het hof achtte hem schuldig aan diefstal met geweld van brandstof, schuld aan de dood van een autobestuurder als gevolg van een aanrijding en poging tot doodslag op verschillende politieambtenaren.

In het oordeel weegt het hof mee dat R. nog steeds geen verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn gedrag, maar die in overwegende mate neerlegt bij de politie. Het OM achtte ook doodslag bewezen en had tien jaar cel geëist.

Op de vlucht na niet betalen voor tanken

Maikel R. sloeg in oktober 2011 met zijn zoon op de vlucht nadat hij bij een tankstation in het Gelderse Bruchem had getankt zonder te betalen. De eigenaar van het station zag dat de kentekenplaten vastzaten met elastiek, ging achter hem aan en belde de politie. Toen die R. achtervolgde, voerde hij de snelheid op.

Terwijl de politie hem probeerde in te sluiten, volgden er zeven aanrijdingen met politievoertuigen, waarop besloten werd de filefuik te organiseren. Hoewel R. ruimte kreeg om uit te wijken en de vluchtstrook vrij was, klapte hij met grote snelheid op de file.