Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Voetbal

Hoog tijd voor revanche op de Belgen

Zien Amusement

Groot Dictee der Nederlandse Taal

Nederland 1, 21.30-23.05u.

Wat is dat toch met Nederlandse prominenten? Twintig van hen doen mee aan de vierentwintigste editie van het Dictee – dat is twee keer zoveel als het aantal Bekende Vlamingen dat vanavond aanschuift in de banken van de Eerste Kamer om het door Kees van Kooten geschreven en door Philip Freriks en Martine Tanghe voorgelezen proefwerk in foutloos Nederlands op papier te zetten.

Nederland werpt onder anderen Co Adriaanse, Esther Gerritsen, Paul Schnabel en zwaargewicht Marc van der Linden in de strijd; bij de Vlamingen schitteren de namen van acteur Peter Van den Eede en charmezanger Helmut Lotti.

Het numerieke overwicht van de Ollanders wordt gerechtvaardigd door ons grotere inwonertal (16,8 tegen 7,5 miljoen) en zou statistisch gezien hebben moeten leiden tot een klinkend aantal overwinningen. Helaas wijzen de cijfers radicaal anders uit: sinds 1991 zijn Vlaamse prominenten zeventien keer op het schild gehesen; Nederland kwam tot een schamele vijf (5!) zeges.

Laten we hopen dat de organiserende partijen van Nederlandse huize eindelijk een verstandige selectieprocedure hebben verzonnen, opdat aan deze nationale schande een einde kan komen.