Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

‘Honderden doden Zuid-Soedan’ - negatief reisadvies

Inwoners van Juba komen aan bij een basis van de VN-missie in Zuid-Soedan.
Inwoners van Juba komen aan bij een basis van de VN-missie in Zuid-Soedan. Reuters / UNMISS

Het geweld in Zuid-Soedan loopt steeds verder uit de hand. Bij onlusten in hoofdstad Juba en in andere delen van het land zouden de afgelopen dagen tussen de 400 en 500 doden zijn gevallen, hebben lokale bronnen laten weten aan de Verenigde Naties. Sinds de ‘mislukte staatsgreep’ in de nacht van zondag op maandag zijn 800 mensen gewond geraakt, meldt persbureau Reuters.

De persdienst baseert zich voor het dodental op twee diplomaten bij de VN, die allebei anoniem willen blijven. De regering in het jongste onafhankelijke land ter wereld sprak gisteren nog van minstens 26 doden. Toen werd ook bekend dat de autoriteiten tien politici hebben opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij de afgewende couppoging.

‘Leider staatsgreep’ Riek Machar wordt nog gezocht

De voormalige vicepresident Riek Machar, die de leider van de staatsgreep zou zijn, wordt nog steeds gezocht, samen met vier andere verdachten. Machar werd in juli ontslagen door president Salva Kiir. De VN vrezen nu voor etnisch geweld tussen de Dinka-stam van president Kiir en de Nuer, die loyaal zijn aan Machar.

Onze redacteur Wim Brummelman schreef gisteren in NRC Handelsblad over de verwarrende “deels tegenstrijdige berichten” over de situatie in Zuid-Soedan. De regering zei dat de situatie na de verijdelde staatsgreep onder controle was, maar de berichten over het almaar oplopende dodental lijken dat te weerspreken.

Er is iets gaande in Zuid-Soedan, het jongste onafhankelijke land in de wereld. Maar wat precies, is ook na twee etmalen van geweld in de straten van de hoofdstad Juba nog onduidelijk. Zeker is wel dat de straatarme bevolking (rond de 11 miljoen) er niets mee op schiet, en dat de kans op etnisch bloedvergieten wordt aangewakkerd.

Burgers zoeken toevlucht bij VN

Zo’n tienduizend inwoners hebben een veilig heenkomen gezocht bij bases van de VN. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies voor Zuid-Soedan aangepast. Alle reizen naar het land worden ontraden.

De veiligheidssituatie in Juba is sterk verslechterd. In de avond van 15 december 2013 zijn in Juba gevechten tussen militairen uitgebroken. Deze gevechten duren tot op heden voort. De straten in Juba zijn door militairen en politie afgesloten voor verkeer. Het vliegveld is gesloten voor inkomend en uitgaand vliegverkeer. Er geldt een avondklok. Het valt niet uit te sluiten dat ook in de hoofdsteden in de deelstaten de veiligheidssituatie als gevolg van de onrust in Juba zal verslechteren.

Nederlanders die in Juba verblijven wordt dringend geadviseerd thuis te blijven en niet de straat op te gaan, de berichtgeving nauwgezet te blijven volgen en zich goed te informeren over actuele ontwikkelingen.

Zuid-Soedan is sinds 2011 onafhankelijk van Soedan. Het land wordt volgens Buitenlandse Zaken gekenmerkt door “conflicten die deels van politieke aard zijn en van traditionele stammenstrijd die vooral tot uiting komt in de veeroof die met veel geweld gepaard kan gaan”.

Update 14.12 uur: Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken liet vanmiddag aan de Tweede Kamer weten dat er een evacuatie wordt voorbereid van alle Nederlanders in Zuid-Soedan.