Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Hoes andermaal over affaire om tafel met fractievoorzitters

Wanneer belast het privéleven van een burgemeester zijn functioneren? Om die vraag draait het nu in Maastricht.

Burgemeester Hoes
Burgemeester Hoes Foto ANP

De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes (VVD) en de fractievoorzitters van de gemeenteraad overleggen vanavond over de onthullingen over het privéleven van Hoes. De kwestie lijkt steeds meer zijn functioneren als burgemeester te raken.

Het begon twee weken geleden met foto’s van Hoes zoenend met een jongeman in de lobby van een Maastrichts hotel. Bij een overleg vorige week namen de fractievoorzitters genoegen met de verzekering van de burgemeester dat er geen nieuwe onthullingen zouden volgen die hem en de stad in diskrediet zouden brengen. Sindsdien bleek hij met de jongeman uit de hotellobby een relatie te hebben gehad, afficheerde hij zichzelf op een publieke homo-datingsite en meldde zich een tweede jongeman met wie hij een relatie zou hebben gehad. Ook blijkt Hoes gechanteerd te zijn met zijn gedrag. Hij deed aangifte.

Hoes reageerde gisteren in RTL Boulevard, het programma van echtgenoot Albert Verlinde. Hoes noemde zijn gedrag „onverstandig”.

Volgens het Rechtspositiebesluit burgemeesters moet een burgemeester zich onthouden van gedragingen „die de goede uitoefening of het aanzien van het ambt schaden of kunnen schaden”. Douwe Jan Elzinga, hoogleraar staatsrecht in Groningen: „Maar het wordt echt gevaarlijk als chantage in beeld komt. Als je, zoals Hoes, vrijmoedig omgang hebt met deze en gene, en dat leidt tot chantabele posities. Alleen al het vermoeden daarvan maakt dat je functioneren als burgemeester problematisch wordt. Dan is het oppassen geblazen.”

De meeste fracties wachten het nieuwe overleg af. John Steijns (Stadsbelangen): „Ons is een onvolledig verhaal verteld. Bovendien horen we van gedrag dat chantabel kan zijn. Daar gaan we hem op aanspreken.” Bert Jongen, (D66) noemt het gedrag „onhandig”, maar „wie zonder zonde is werpe de eerste steen, zeg ik maar”.