Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Het is nrc.next-redacteur Thomas gelukt: drie dagen is hij niet gevonden

Zo dichtbij, maar toch nog te ver weg. Gisteren ging de zoektocht naar nrc.next-redacteur Thomas Rueb nog zo voorspoedig, vandaag ging het faliekant mis. Een ietwat paranoïde Thomas stond vandaag na vijven weer bij NRC. Drie dagen lang is hij niet gevonden. Hij heeft ‘gewonnen’.

Laura Wismans en Thomas Rueb
Laura Wismans en Thomas Rueb Foto NRC/ Laura Wismans

In 2013 werd het duidelijker dan ooit: via je digitale sporen ben je altijd te traceren. Het maakte op de redactie van nrc.next de vraag los: is het nog mogelijk om onzichtbaar te zijn? En dus vertrok redacteur Thomas Rueb zondagnacht, om niet gevonden te willen worden. De redactie probeert hem, met jullie hulp, op te sporen. Gisteren werden we al iets wijzer. Maar ook vandaag vonden we hem niet.

Wat waren we dichtbij gisteren, zo dichtbij. De reisbewegingen van Thomas kunnen we een dag nadat ze geregistreerd zijn pas zien. Gisteren op het station in Eindhoven hebben we wel degelijk de goede trein doorzocht, maar Thomas was een paar minuten eerder uitgestapt en met een stoptrein verder gegaan. Eerst naar Nijmegen, toen naar Arnhem, bleek later. Dat hij in Nijmegen was geweest wisten we, hij had zijn vriendin gemaild die ons keurig alle informatie gaf waar we om vroegen.

Dus vandaag zaten we in Nijmegen klaar. Zodra hij zijn slaapplaats zou betalen, dan zouden we hem vinden. Maar dat gebeurde maar niet. De eerste actie van de dag: uit de ov-chipkaartgegevens bleek dat hij gisteren naar Arnhem was gegaan. Dit kat- en muisspel konden we niet winnen, werd al gauw duidelijk. Wij in Arnhem, hij in Barneveld. Wij gokken op Amersfoort, hij pinde in Harderwijk. Er leiden duizend wegen naar Amsterdam, waar we rond 17.00 weer af zouden spreken. Gokken op zijn route leek doelloos.

Om 16.00 uur hebben we het opgegeven. Het is Thomas gelukt om drie dagen niet door ons gevonden te worden, ondanks dat we zoveel gegevens van hem in konden zien.

Terug op de redactie horen we zijn kant van het verhaal.

Hij blijkt een uitzonderlijk paranoïde nacht beleefd te hebben in een jeugdhotel in de bossen bij Arnhem. Niet als Vincent B. deze keer, wel als Ruben de G. Daarna richting Barneveld, Harderwijk, Lelystad, Almere en vervolgens Amsterdam. Allemaal met de bus; de trein leek hem te eenvoudig te onderscheppen.

Vanuit Amsterdam Oost is hij gerend, bang om bekenden tegen te komen of op het laatst nog herkend te worden. In een hoodie, een pet en de oranje voering van de bekende groene jas is hij om 17.15 uur de kelder van het NRC-gebouw ingeslopen. Daar zette hij zijn telefoon aan.

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Ladies and gentlemen… http://t.co/CqR1XUJxRI

Lees in de nrc.next van 31 december het grote verhaal over de ‘verdwijning’.