Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Glasvezelkabel, en twee verdwenen laptops

Problemen met bedrijven en overheidsdiensten? Help@nrc.nl gaat elke woensdag op zoek naar antwoorden

Wie: Joyce van Dijk uit Amsterdam

De kwestie: Verantwoordelijkheid voor de deur

Foto ANP

In een statig kantoorpand aan de Herengracht in Amsterdam wordt deze zomer glasvezelkabel aangelegd. Dat gebeurt door een aannemer die is ingehuurd door bedrijf Eurofiber. Voor de werkzaamheden wordt de toegangsdeur, normaal stevig vergrendeld, opengezet. Zo kunnen de werklieden in- en uitlopen.

Joyce van Dijk heeft haar kantoor in het pand. Als zij die middag na een lunchafspraak terugkeert, staat de deur nog steeds open, maar de kabelmannen zijn nergens te bekennen. Uit haar kantoorruimte blijkt haar nieuwe laptop, een Macbook Air, gestolen. Ook in een ander kantoor is een laptop verdwenen. Van Dijk doet aangifte bij de politie, en stelt Eurofiber aansprakelijk voor de diefstal.

Eurofiber wijst aansprakelijkheid van de hand. Want wanneer de laptop precies is gestolen, is niet bekend. Bovendien waren er geen huisregels waarin stond dat de deur gesloten moest blijven. „We vinden het heel vervelend, maar de regels zijn door onze aannemer gewoon gevolgd”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Frustrerend, vindt Van Dijk, want voor een startende onderneming als de hare is ruim 1200 euro veel geld.

Juridisch heeft Van Dijk „geen poot om op te staan”, meent Niels Groeneveld, eigenaar van het pand aan de Herengracht. Van Dijk had zelf ook haar kantoorruimte kunnen afsluiten. En hijzelf had als huisbaas de toegang van Eurofiber tot het pand beter moeten organiseren. Maar: „Dat het bedrijf in het centrum van Amsterdam de deur open heeft laten staan: dat is laakbaar en verwijtbaar.”

Omdat hij als huiseigenaar deels verantwoordelijk is, stelde Groeneveld naar eigen zeggen aan Eurofiber voor de helft van de kosten van de laptop te delen. Eurofiber weigerde, zegt hij. Een woordvoerder van het bedrijf zegt niet op de hoogte te zijn van het aanbod.

Annemarie Sterk