Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

En nog niet gevonden

Dit jaar werd het duidelijker dan ooit: via je digitale sporen ben je altijd te traceren. Het maakte op de redactie van nrc.next de vraag los: is het nog mogelijk om onvindbaar te zijn? Daarom vertrok redacteur Thomas Rueb zondagnacht, om een aantal dagen niet gevonden te willen worden. De redactie probeert hem op te sporen.

#zoekthomas is een experiment. We kunnen hierbij niet gebruikmaken van de kennis van de politie en andere opsporingsdiensten. Maar om toch zoveel mogelijk digitale sporen te volgen, hebben we afgesproken dat we bankgegevens, telefoonbewegingen, e-mails en sociale media van Thomas mogen bekijken. Hij gaf ons zijn inlogcodes. Als we een aanwijzing hebben, gaan we eropaf.

Wat we gisteren zagen: Thomas heeft gepind bij camping Hitjesvijver in Heerlen. Gaan zoeken in Heerlen? Nee, zodra hij pint gaat hij er natuurlijk direct vandoor. Laten we Eindhoven proberen, daar moet hij bijna wel langskomen als hij met de trein (ons vermoeden is dat hij per trein reist) weer naar het noorden gaat. Onderweg bellen we met de camping. „Hij heeft de weg gevraagd naar de kerstmarkt in Maastricht”, vertelt campingeigenaresse Nadja van den Akker. Dat zegt hij natuurlijk alleen maar om ons te misleiden. Wat moet iemand die niet gezien wil worden tussen de mensen?

Om 12.01 uur heeft Thomas zijn telefoon aangehad, zien we. Op het station van Sittard. Zie je wel, hij is niet naar Maastricht gegaan. Geen kerstmarkt. Het plan om hem op station Eindhoven op te wachten houden we aan – maar blijkt uiteindelijk tevergeefs. We treffen hem niet aan in de treinen waarvan we dachten dat hij daarin zou zitten.

We besluiten toch naar de camping te rijden. De eigenaresse weet veel meer dan ze die ochtend aan de telefoon wilde vertellen. Thomas heeft zich aan haar voorgesteld als Vincent B. Hij wilde zich niet identificeren, maar wel zijn fototoestel in onderpand geven. Hij wilde ook niet vooraf betalen voor de trekkershut waarin hij heeft overnacht. Hitjesvijver heeft ook bewakingscamera’s. Weer zien we Thomas.

Wordt vervolgd. Tips zijn nog steeds van harte welkom via Twitter (@nrcnext en @wismans) of mail naar zoekthomas@gmail.com.

Voor updates over #zoekthomas: volg @nrcnext of @wismans of kijk op nrc.nl