Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Eerst solovlucht Nederlandse piloot met JSF

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert eind vorige maand op werkbezoek op Eglin Air Force Base in Florida. Ze fotografeert het Nederlandse JSF-detachement.
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert eind vorige maand op werkbezoek op Eglin Air Force Base in Florida. Ze fotografeert het Nederlandse JSF-detachement. Foto ANP/ Marco Ferrageau

Voor het eerst heeft een Nederlandse piloot een solovlucht gemaakt met de nieuwe straaljager Joint Strike Fighter. Dat meldt het ministerie van Defensie vandaag, schrijft Novum. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) spreekt op Twitter van een historisch moment.

Twitter avatar JeanineHennis Jeanine Hennis Historisch moment! 1e NL vlieger, majoor Vijge, maakte vandaag 1e vlucht in NL F-35! Hem zojuist gesproken. #Airborne http://t.co/wGiEigZjDT

Majoor Laurens Jan Vijge, de eerste Nederlandse vlieger die op het nieuwe jachtvliegtuig wordt voorbereid, steeg op van Eglin Air Force Base in Florida. Hij voegde zich bij een Amerikaanse instructeur die even daarvoor met een JSF, die officieel de F-35 Lightning II heet, het luchtruim had gekozen.

Nederland bezit twee testtoestellen, die beide op de basis in Florida staan. De Amerikaanse vliegbasis biedt momenteel onderdak aan het Nederlandse detachement dat wegwijs wordt gemaakt op het toekomstige jachtvliegtuig van de luchtmacht.

‘Wat een mooie kist’

Eind vorige maand werd nog gemeld dat Vijge hoopte voor de Kerst zijn eerste solovlucht te maken. Vijge na afloop van de vlucht:

“Wat een mooie kist om te vliegen. Het gevoel dat ik nu heb is het best te beschrijven als na een proefrit in een nieuwe auto en dat je dan weet: dit is ‘m!”

De komende periode worden naast Vijge nog drie Nederlandse F-16-vliegers opgeleid op het nieuwe toestel. De opleiding voor die drie begint volgend jaar.

Lang gesteggel over JSF

Binnen de PvdA was lang discussie gaande over de aanschaf van de JSF. Pas begin deze maand staakte de partij het verzet. De PvdA was altijd kritisch, coalitiepartner VVD was altijd al voor. De PvdA zou ervan overtuigd zijn geraakt dat er geen betere alternatieven zijn voor de JSF en geen nieuw gevechtsvliegtuig was ook geen optie.

Voor de aanschaf van de 37 toestellen is 4,5 miljard euro beschikbaar. Ze moeten vanaf 2019 gaan vliegen en de luchtmacht moet er dertig tot veertig jaar mee uit de voeten kunnen. Over de vervanging van de F-16’s is meer dan vijftien jaar gesteggeld.

In tegenstelling tot de huidige F-16’s mag de JSF niet met kernwapens gaan rondvliegen.