Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Doodsoorzaak vermoorde broers blijft onduidelijk

Kreeg de vader van Ruben en Julian hulp bij het ombrengen van zijn zoons? Daar zijn geen aanwijzingen voor.

De doodsoorzaak van de broertjes Ruben (9) en Julian (7), in mei omgebracht door hun vader, wordt vermoedelijk nooit bekend. Het Openbaar Ministerie heeft gisteren bekendgemaakt na maandenlang onderzoek geen doodsoorzaak te hebben gevonden.

Een OM-woordvoerder: „We hebben er alles aan gedaan, maar we gaan er niet meer achter komen. Daar zal de moeder van de jongens mee moeten leven, hoe vreselijk ook.” Een onderzoek naar een mogelijke psychische stoornis bij de vader is eveneens zonder resultaat afgerond.

Het lichaam van de vader werd in de ochtend van 7 mei gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat, waar hij zelfmoord pleegde. Na een zoektocht van twee weken door de politie, het leger en vele burgers werden Ruben en Julian gevonden in een afwateringsbuis in Cothen. Het OM concludeert nu dat er „geen aanwijzingen zijn” dat de vader hulp heeft gekregen bij het ombrengen van de broers. Hij had zijn daad wel voorbereid: in april kocht de vader diverse materialen die werden teruggevonden bij de lichamen van de broertjes.

Het blijft onduidelijk hoe en waar Ruben en Julian om het leven zijn gebracht. Het OM heeft twintig onderzoeken uitgevoerd, met diverse specialisten. In een verklaring: „Noch de sectie, noch het toxicologisch onderzoek door het NFI [Nederlands Forensisch Instituut] geeft hier uitsluitsel over. Dit wordt mede veroorzaakt door de staat waarin de lichamen van de jongens zijn aangetroffen.”

De ouders van Ruben en Julian waren gescheiden en hadden een omgangsregeling voor de kinderen. Half april besloot de Raad voor de Kinderbescherming dat de vader zijn kinderen minder vaak mocht zien. In plaats van de helft van de week werd dat één weekend per twee weken. De raad wilde bovendien dat de kinderen onder toezicht werden gesteld van jeugdzorg. Familie en nabestaanden van Ruben en Julian zijn deze week geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek.