Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Diplomatieke rel India en VS - Kerry ‘betreurt’ arrestatie diplomaat

Devyani Khobragade begin deze maand op een fondsenwervingsbijeenkomst aan de Stony Brook University op Long Island, New York. De diplomaat is na haar arrestatie onderwerp geworden van een diplomatieke ruzie tussen de VS en India.
Devyani Khobragade begin deze maand op een fondsenwervingsbijeenkomst aan de Stony Brook University op Long Island, New York. De diplomaat is na haar arrestatie onderwerp geworden van een diplomatieke ruzie tussen de VS en India. Foto AP / Mohammed Jaffer

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft gezegd de arrestatie en visitatie in New York van een Indiase diplomaat vorige week te betreuren. Devyani Khobragade werd aangehouden op verdenking van visumfraude. Het incident is zich inmiddels aan het ontwikkelen tot een diplomatieke rel.

Khobragade, plaatsvervangend consul-generaal in New York, werd gearresteerd omdat ze vervalste documenten zou hebben gebruikt om een werkvergunning voor haar huishoudster te krijgen. Volgens de 39-jarige diplomaat werd ze in de boeien geslagen, moest ze zich uitkleden en werd ze vervolgens gevisiteerd.

De diplomaat, weer op borgtocht vrij, vindt dat ze nooit gearresteerd had mogen worden vanwege haar diplomatieke status. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Khobragade echter alleen consulaire immuniteit. Dit houdt in dat ze alleen immuniteit voor rechtsvervolging heeft met betrekking tot zaken die haar functie betreffen.

In een verklaring liet Kerry vandaag bij monde van een woordvoerder weten dat hij het gebeuren betreurt. Persbureau Reuters citeert de woordvoerder:

“Als vader van twee dochters die dezelfde leeftijd hebben als Khobragade, voelt de minister mee met de gevoeligheden rondom de arrestatie. Kerry heeft tegen de Indiase nationale veiligheidsadviseur betuigd dat hij het spijtig vindt. Ook heeft hij zijn zorgen geuit dat dit ongelukkige voorval de innige en belangrijke relatie met India zou kunnen schaden.”

Demonstranten in India vandaag protesteren tegen de behandeling van de Indiase diplomaat Devyani Khobragade door de VS. Foto AP / Saurabh Das

Amerikaanse diplomaten in India ondervinden gevolgen van rel

India reageerde furieus op de arrestatie. Privileges van Amerikaanse diplomaten in India zijn teruggedraaid en een importvergunning, die de Amerikaanse ambassade in staat stelde alcohol en voedsel te importeren, is ingetrokken. Ook zijn verkeersbarrières die bij de ambassade stonden weggehaald. De obstakels waren een veiligheidsmaatregel, maar India besloot deze week dat ze het verkeer hinderen.

Indiase parlementariërs riepen vandaag op tot een resolutie om de VS te veroordelen. Minister van Commerciële Zaken Anand Sharma beloofde het parlement dat er een officiële verklaring zal komen. Premier Manmohan Singh noemde de wijze waarop Khobragade is behandeld “schandelijk”.