Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Dijsselbloem: bankenunie zal belastingbetaler echt beschermen

Dijsselbloem stond gisteren in Brussel de pers te woord.
Dijsselbloem stond gisteren in Brussel de pers te woord. Foto AFP / John Thys

De belastingbetaler draait niet langer op voor toekomstige problemen in de financiële sector. De zogenoemde ‘bankenunie’, waaraan Europese ministers van Financiën vandaag in Brussel de laatste hand leggen, zorgt voor grote bescherming. Dit zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vanochtend voor aanvang van de bijeenkomst.

“We zijn heel ver met het uitbouwen van de bankenunie, vandaag gaan we de laatste bouwblokken op hun plek zetten, dit is de laatste stap”, aldus Dijsselbloem, die als voorzitter van de groep eurolanden een cruciale rol speelde bij de totstandkoming van de hervormingen. Volgens de minister zijn er zo veel “beschermingslagen” aangebracht in het Europese financiële systeem “dat we de rekening echt weghalen bij de belastingbetaler”.

Hij wijst onder meer op de strengere kapitaaleisen die aan banken worden gesteld, de totstandkoming van Europees bankentoezicht en de invoering van het ‘bail in’-principe: eventuele verliezen bij banken worden straks vooral gedragen door aandeelhouders en beleggers. “Door degenen die bewust risico’s hebben genomen.”

Vandaag laatste hand aan bankenunie

Vandaag praten de ministers over de laatste bouwsteen: een mechanisme waarmee banken gered, gesaneerd of ontmanteld kunnen worden, op kosten van de banken zelf. De discussie hierover “ziet er goed uit”, zei Dijsselbloem, die vannacht aan een compromis werkte met collega-ministers uit de 17 eurolanden. Op de bijeenkomst vandaag zijn alle EU-ministers aanwezig, omdat in principe elke Europese lidstaat zich bij de bankenunie kan aansluiten.

Liever een toezichthouder, dan te laat optreden als minister

Dijsselbloem zei vanochtend dat hij het niet jammer vindt dat hij, als Nederlandse minister van Financiën, door de Europese bankenunie straks minder over Nederlandse banken te zeggen heeft.

“Grote banken werken allemaal grensoverschrijdend en dat maakt samenwerking over de grenzen belangrijk. Dat is in het verleden echt fout gegaan. Ik heb liever dat er een toezichthouder is die effectief kan zijn, op basis van gemeenschappelijke strenge regels, dan dat ik als minister bij heel grote banken soms te laat moet optreden, zoals in het verleden is gebeurd.”

Hoe werkt de bankenunie en is het genoeg? Lees het vanmiddag in NRC Handelsblad