Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Activisten willen boycot nieuwe Scorsese

Activisten die opkomen voor dierenrechten in de VS roepen op tot een boycot van The Wolf of Wall Street, de nieuwe film van Martin Scorsese met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. Steen des aanstoots is een scène op een rolschaatsbaan, waarin de ster te zien is met een rolschaatsende chimpansee. Volgens de groep Friends of Animals kan het dier blijvende schade hebben opgelopen door de uren training die nodig zijn om de chimpansee te leren rolschaatsen. Het dier zou blijvend neurotisch gedrag kunnen gaan vertonen, en minder goed in staat zijn tot sociale interactie met soortgenoten. In de film speelt DiCaprio een yup die een aap als gezelschapsdier heeft.