Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Concurrerende sterren uit zijn plots collega’s

En dan nu samen: de grootste sterren van Hollywood en de bekendste namen in de topsport.

Twee van de belangrijkste agenten in Hollywood fuseren, zo werd vannacht bekend, om het met afstand grootste agentschap ter wereld te vormen. Door de overname van IMG door William Morris Endeavor ontstaat een entertainment- en sportimperium dat sterren als acteur Denzel Washington, tennisser Novak Djokovic en tv-persoonlijkheid Oprah Winfrey samenbrengt.

Met de fusie is 2,4 miljard dollar (1,74 miljard euro) gemoeid. De beide agencies zijn niet aan de beurs genoteerd; ze houden hun cijfers geheim.

De nieuwe firma zal duizenden beroemde en minder bekende sterren vertegenwoordigen onder leiding van Ari Emanuel. Emanuel is als ‘super agent’ een van de machtigsten in Hollywood. Hij werd overtuigend gepersifleerd in de ook in Nederland populaire tv-serie Entourage. Ook buiten Hollywood staat de naam Emanuel voor macht in de VS. Ari is de broer van Rahm, oud-topadviseur van president Obama en nu burgemeester van Chicago.

In 1995 presteerde Ari Emanuel (52) het om zijn eigen klantengegevens te stelen uit het kantoor van zijn toenmalige werkgever International Creative Management, om daarmee het agentschap Endeavor te beginnen. In 2009 nam hij het gerenommeerde William Morris Agency over en vormde een nog groter bureau voor film- en tv-sterren. De bekroning van Emmanuels machtsuitbreiding in drie akten komt nu met de miljardendeal.

De nieuwe megafirma zal worden gevreesd door de concurrenten, aangezien de entertainment en de topsport erin samenkomen. Want de professionele topsport in de Verenigde Staten en erbuiten is een stabielere en lucratievere inkomstenbron dan film. De grote studio’s in Hollywood lijden verlies door onder meer de verschuivende kijkgewoonten en nieuwe productiemethoden voor film en tv. Het nieuwe bedrijf denkt dat het ondanks de concurrentie wel kan overleven in het Hollywood-tijdperk dat andere eisen aan de industrie stelt.