Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Coalitie met PvdA optie voor Leefbaar Rotterdam

Lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam Joost Eerdmans sluit besturen met de PvdA niet uit in de toekomst.
Lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam Joost Eerdmans sluit besturen met de PvdA niet uit in de toekomst. Foto ANP / Koen van Weel

Leefbaar Rotterdam is na een goede verkiezingsuitslag volgend jaar maart bereid met elke partij in de Rotterdamse gemeenteraad, ook de PvdA, te onderhandelen over een coalitie. “We sluiten niemand uit”, zegt lijsttrekker Joost Eerdmans.

In 2006 wilde toenmalig lijsttrekker Marco Pastors na een goede verkiezingsuitslag (30 procent van de stemmen) niet met de PvdA in een college, waardoor zijn partij in de oppositie terechtkwam. Vanavond presenteert Leefbaar Rotterdam het verkiezingsprogramma, gevolgd door een feest om fondsen te werven om de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 te bekostigen.

Leefbaar wil meer investeren in veiligheid, onderwijs, lastenverlichting en ouderen. De partij wil bezuinigen op ambtenaren, milieumaatregelen (behalve schone lucht) en er moeten minder mensen in de bijstand, dus meer mensen aan het werk. Nu hebben circa 37.000 Rotterdammers een bijstandsuitkering. “Financieel een zware last voor de stad, vindt Eerdmans.