Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Coalitie met PvdA optie voor Eerdmans

Leefbaar Rotterdam is na een goede verkiezingsuitslag volgend jaar maart bereid met elke partij in de Rotterdamse gemeenteraad, ook de PvdA, te onderhandelen over een coalitie. „We sluiten niemand uit”, zegt lijsttrekker Joost Eerdmans. In 2006 wilde toenmalig lijsttrekker Marco Pastors na een goede verkiezingsuitslag (30 procent van de stemmen) niet met de PvdA in een college, waardoor zijn partij in de oppositie terechtkwam.

Vanavond presenteert Leefbaar Rotterdam het verkiezingsprogramma, gevolgd door een feest om fondsen te werven om de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 te bekostigen.

Leefbaar wil meer investeren in veiligheid, onderwijs, lastenverlichting en ouderen. De partij wil bezuinigen op ambtenaren, milieumaatregelen (behalve schone lucht) en er moeten minder mensen in de bijstand, dus meer mensen aan het werk. Nu hebben circa 37.000 Rotterdammers een bijstandsuitkering. „Financieel een zware last voor de stad, vindt Eerdmans.

Om de veiligheid in Rotterdam te vergroten wil Leefbaar op elke metro een controleur laten meerijden. De conducteur moet mensen op normoverschrijdend gedrag aanspreken. Eerdmans: „Nu durven ouderen ’s avonds niet met de metro omdat ze geïntimideerd worden.”

De partij wil een ‘Rotterdamse onderwijscode’ invoeren. Dat zijn gedragsregels waar leerlingen zich aan moeten houden: geen social media in de klas, de leraren met u aanspreken, geen petten en jassen in de klas.

De partij wil ook een maximum op het aantal arbeidsmigranten vastleggen: 1.000 per jaar. Rotterdam was al voorloper met het weren van kansarmen uit achterstandswijken middels de zogenoemde Rotterdamwet. Eerdmans: „Toen zei ook iedereen: dat kan niet. Maar het kon wel.”

De partij wil in navolging van de VS de zogenoemde Megan’s Law in Rotterdam invoeren. In de VS zijn de namen en adressen van veroordeelde kindmisbruikers bekend. In Rotterdam zouden buurtbewoners in een cirkel van een kilometer rond het huis van de zedendelinquent op de hoogte gesteld moeten worden. De partij wil ook een volwaardig referendum voor de burgemeestersverkiezing in 2015.