Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Brussel stemt in met splitsing SNS Reaal

Hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht. Brussel heeft ingestemd met het plan van de regering om de bank-verzekeraar op te splitsen.
Hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht. Brussel heeft ingestemd met het plan van de regering om de bank-verzekeraar op te splitsen. Foto ANP / Lex van Lieshout

SNS Reaal mag worden opgesplitst in een bank- en verzekeringstak, waarna beide delen op termijn los van elkaar kunnen worden verkocht. Dat heeft de Europese Commissie besloten. Door de splitsing blijven de delen op lange termijn levensvatbaar “zonder de concurrentie te verstoren”, aldus de commissie.

Volgens de commissie worden met de toekomstplannen voor SNS, die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vier maanden geleden in Brussel indiende, de Europese wetten voor staatssteun niet overtreden. Bovendien oordeelt Brussel dat het noodzakelijk is “voor de stabiliteit van het Nederlandse financiële systeem” om SNS overeind te houden.

Het kabinet diende halverwege augustus een voorstel in Brussel in om de bank en verzekeraar te splitsen. Dijsselbloem stelde daarin voor dat SNS Bank zelfstandig moet blijven, zodat er voldoende concurrentie in de bankensector blijft. Reaal zou eventueel kunnen samengaan met een andere verzekeraar of worden verkocht om de bank van kapitaal te voorzien.

Bank werd uit nood genationaliseerd

De minister was begin februari genoodzaakt om SNS Reaal voor 3,7 miljard euro te nationaliseren, omdat het concern volgens hem anders was omgevallen. De bank en verzekeraar was in financiële nood gekomen door vastgoeddochter Property Finance, die als een soort molensteen om de nek van SNS Reaal hing. De bank dreigde failliet te gaan.

De top van SNS had in de jaren daarvoor geprobeerd om het grote aantal risicovolle leningen op vastgoed af te bouwen, maar kon de flinke afschrijvingen niet langer aan. Property Finance is in het voorstel van Dijsselbloem losgesneden van de bank en verzekeraar in een poging de boedel van de kredietverstrekker af te wikkelen. Dat duurt volgens Dijsselbloem “zeker enkele jaren”.

Het kabinet had eind februari al ‘tijdelijke goedkeuring’ uit Brussel gekregen voor het nationaliseren van SNS Reaal. De commissie zei toen tevreden te zijn met het harde optreden van Dijsselbloem, die obligatiehouders van SNS onteigende. Wel stelde de commissie dat de bewindsman binnen zes maanden een ‘herstructureringsplan’ moest indienen.

Lees hier een eerder gemaakte reconstructie van NRC wat er misging.