Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Bloeiende meisjes

Eigenlijk gaat het maar om één scène in In Bloom. Een onverwacht poëtisch moment te midden van al het grauwrealisme. Een dozijn schoolmeisjes is verzameld in een ruime, zonnige woonkamer waar ze huiswerk maken, piano spelen, zingen en stiekem een sigaret roken. Ze zijn gedrapeerd over stoelen en in vensterbanken, een en al lange haren, kalverbenen, bloemetjesjurken die nog eens lijken te onderstrepen wat deze meisjes zijn. Namelijk ‘in volle bloei’ zoals de titel zegt. Voor het regisseursduo Ekvtimishvili en Groß is het een symbool voor het Georgië van 1992, vlak na de onafhankelijkheid. Om twee van die meisjes gaat het, Eka en Natia. Er is een oorlog gaande in Abchazië, er zijn mannen en vaders en er is veel geweld. Voor beide meisjes is het de vraag hoe ze daarmee om moeten gaan, en hoe hun vriendschap zich daaronder zal houden. Voor ons of ze geknakt zullen worden of tot wasdom mogen komen.

Dana Linssen