Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Paus uitgenodigd voor een bezoek aan Amsterdam en ‘zeer geïnteresseerd’

Een groepsfoto van de Nederlandse bisschoppen bij het Ad Limina-bezoek aan de Paus. De vierde van rechts is bisschop Punt (Haarlem-Amsterdam).
Een groepsfoto van de Nederlandse bisschoppen bij het Ad Limina-bezoek aan de Paus. De vierde van rechts is bisschop Punt (Haarlem-Amsterdam). Foto ANP

De Nederlandse bisschoppen willen graag paus Franciscus naar Nederland halen. Bisschop Punt van Haarlem-Amsterdam heeft de paus in een persoonlijke gesprek uitgenodigd voor een bezoek. Volgens Punt is de paus in zo’n bezoek ‘zeer geïnteresseerd’.

De 13 Nederlandse bisschoppen waren begin december in Rome voor het traditionele Ad Limina-bezoek. Daar sprak Punt opnieuw met de paus over een bezoek. Uit het persoonlijke verslag van Punt, dat al sinds vorige week online staat en waar Daglad Trouw vandaag over bericht:

“Tenslotte hebben we de paus nog kunnen meegeven dat hij door zijn manier van doen ook erg populair is in Nederland. Hij gaf ons aan daar vooral gebruik van te maken. Al eerder heb ik met de paus gesproken over een mogelijk bezoek aan Nederland. Hij leek daarin zeer geïnteresseerd. Met de andere bisschoppen is inmiddels afgesproken hiervoor de mogelijkheden te bezien.”

Aan de krant laat een woordvoerder van het bisdom weten dat de plannen worden uitgewerkt op de bisschoppenconferentie in januari. Het bezoek kan dan mogelijk volgend jaar gerealiseerd worden.

De laatste paus die Nederland bezocht was Johannes Paulus II in mei 1985. Dat was een mislukking. Er werden posters met bedreigingen verspreid en de paus werd streng toegesproken door Hedwig Wasser van de Acht Mei Beweging. Daarin hadden katholieke organisaties zich verenigd om zich in te zetten voor vrouwenrechten en openheid binnen de kerk.

Het laatste bezoek van een paus was in 1985. Hier wordt Johannes Paulus ll ontvangen op Huis ten Bosch door koningin Beatrix en prins Claus. Foto ANP / Cor Mulder