Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cabaret

Belgische cabaretier Wim Helsen op sportgala: hup, Holland, hup

Volleybal, hockey en voetbal: de Belgen doen het een stuk beter dan de Nederlanders. De Belgische cabaretier Wim Helsen greep gisteren op het sportgala van NOC-NSF de kans om wat plaagstootjes uit te delen.

“Ongeëvenaard in zijn idiotie” en “een subliem soort verbale slapstick”, zo omschreef NRC het cabaret van Wim Helsen. Gisteren mocht de Belgische cabaretier - zelf winnaar van de Poelifinario dit jaar - een prijs uitreiken op het sportgala van NOC-NSF in de Amsterdamse Rai. En daar deelde hij wat plaagstootjes uit.

Ten overstaan van een zaal vol met sporters in smokings en galajurken, in plaats van trainingsbroeken, mocht Helsen de winnaar van de ‘Sportploeg van het Jaar’ bekendmaken. Daar nam Helsen de tijd voor, want de afgezant van sportland België had genoeg materiaal om mee te pronken. Volleybal, hockey en voetbal: de Belgen doen het een stuk beter dan de Nederlanders. Maar Wim Helsen ziet genoeg redenen voor een bemoedigend schouderklopje aan Nederland:

“Als we deze gegevens van dichterbij bekijken, welke wonderlijke en onverwachte trend openbaart zich dan? De trend dat jullie Nederlanders eindelijk de kloof met de Belgen aan het dichten zijn. Ik kan jullie in alle oprechtheid zeggen: wij zijn heel blij met de opgang van de Hollanders in de sport. Ons adagium is immers: hoe meer competitiewaardige tegenstanders, hoe mooier de overwinning uiteindelijk is voor Belgen.”

Dit, en veel meer plaagstootjes van Wim Helsen, zie je vanaf 52.40 in deze video.