Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Arrestatie medestanders wekt woede Turkse premier Erdogan

De Turkse politie heeft gisteren de zonen van drie ministers en een aantal prominente zakenlieden gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij corruptie. De zaak hangt volgens veel commentatoren samen met een conflict tussen de Turkse premier Tayyip Erdogan en de machtige islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die ook in kringen van politie en justitie veel aanhang geniet.

In de metropool Istanbul, het grootste zakelijke centrum van Turkije, werd gisteren in alle vroegte in totaal een twintigtal mensen opgepakt. Het ging vooral om zakenmensen die nauwe banden onderhouden met Erdogan. Ook bij de Halkbank deed de politie een inval, waardoor de koers van haar aandelen prompt met 13 procent daalde.

Velen zagen in de actie de hand van Gülen, die in de Verenigde Staten verblijft. Ook premier Erdogan zinspeelde erop. „Degene die door duistere krachten worden gesteund en bendes kunnen niet de koers van dit land bepalen”, zei hij in een toespraak in de stad Konya. „Niemand van buiten of binnen kan de zaken opruien in mijn land en akelige valstrikken spannen.”

Gülen, oprichter van de grote en rijke religieus geïnspireerde Hizmet-beweging, gold lange tijd als een bondgenoot van Erdogans AKP-partij. Beiden streden zij aan zij om de macht van de strijdkrachten te beperken. Nu dat gelukt is, ontstaat er meer wrijving. Güllens relatie met Erdogan is inmiddels gespannen, al blijft hij goede banden onderhouden met een ander deel van diens partij, met name met president Abdullah Gül. Tot woede van het Gülen-kamp kwam de AKP onlangs met plannen om Hizmet-scholen te sluiten. (Reuters, AFP)