Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Amnestiewet Rusland aangenomen - activisten Greenpeace komen vrij

De dertig bemanningsleden van Greenpeace-schip Arctic Sunrise worden vrijgelaten. Het Russische parlement heeft vanmiddag de nieuwe amnestiewet aangenomen die dat mogelijk maakt. Dat meldt persbureau AP.

Een foto van de Arctic Sunrise, die voer onder Nederlandse vlag.
Een foto van de Arctic Sunrise, die voer onder Nederlandse vlag. Foto AFP / Greenpeace / Dmitri Sharomov

De dertig bemanningsleden van Greenpeace-schip Arctic Sunrise worden waarschijnlijk vrijgelaten. Het Russische parlement heeft vanmiddag de nieuwe amnestiewet aangenomen die dat mogelijk maakt. Dat meldt persbureau AP.

De wet maakt amnestie mogelijk voor duizenden Russen, van wie veel minderjarigen, invaliden, veteranen en zwangere vrouwen. Het amendement dat vanochtend is goedgekeurd in de Doema gaat over ‘hooliganisme’. Naast de bemanning van de Arctic Sunrise, worden ook de leden van vrouwenpunkgroep Pussy Riot daarvan verdacht.

Komt amnestie te laat voor Pussy Riot?

De punkers werden vorig jaar veroordeeld tot twee jaar strafkolonie voor hun optreden in de grootste kathedraal van Rusland, waar zij hadden gedanst en een lied hadden gezongen met als titel: Heilige Maagd, verjaag Poetin. Tegen de tijd dat de amnestiewet in werking treedt zit hun straf er waarschijnlijk al op. Voor Greenpeace-activisten komt de wet juist net op tijd. De aanklachten tegen hen komen te vervallen.

De opvarenden van de Arctic Sunrise werden in september opgepakt nadat enkelen van hen vanaf rubberbootjes een spandoek probeerden op te hangen aan een boorplatform op de Petsjorazee. Ze voerden actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. Daarop enterde de Russische kustwacht op 19 september hun schip. Twee van de bemanningsleden zijn Nederlanders.

In afwachting van hun proces kwamen in november alle opvarenden van de Arctic Sunrise op borgtocht vrij. Zij mogen in afwachting van hun proces het land niet verlaten.