Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Amerikaanse centrale bank gaat steunprogramma afbouwen

Voorman van de Fed, Ben Bernanke, brengt het laatste geplande nieuws voordat hij met pensioen gaat.
Voorman van de Fed, Ben Bernanke, brengt het laatste geplande nieuws voordat hij met pensioen gaat. Foto Reuters/ Jonathan Ernst

De Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gaat in januari beginnen met het afbouwen van het steunprogramma, zo maakte het vandaag bekend na afloop van een tweedaagse beleidsvergadering.

De Fed koopt nu maandelijks voor in totaal 45 miljard dollar aan staatsobligaties en voor 40 miljard dollar aan verpakte hypotheekleningen van banken. Dit wordt per januari teruggedrongen tot respectievelijk 40 miljard en 35 miljard dollar. Dit betekent dat het maandelijkse bedrag aan steun wordt teruggebracht tot 75 miljard dollar.

Mogelijk verder teruggedrongen als verbetering doorzet

Volgens de Fed kan er worden afgebouwd, omdat de arbeidsmarkt stabiele vooruitgang laat zien, schrijft persbureau AP. Het bedrag aan aankopen kan volgens de centrale bank eventueel nog verder worden gekort als de vooruitgang doorzet. De wending kan volgens het persbureau leiden tot debetrentevoeten, het jaarlijkse rentepercentage over leningen, voor zowel individuen als bedrijven.

Het zogenoemde ‘taperen’, het afbouwen van de steun, ligt gevoelig op de financiële markten, schrijft persbureau Novum. De Amerikaanse beurzen kleurden afgelopen zomer rood toen Bernanke suggereerde dat de afbouw naderde. Als bedrijven en consumenten minder gaan uitgeven, komen de resultaten van bedrijven - en daarmee de waarde van hun aandelen - namelijk onder druk te staan. De Fed houdt nog wel de rente voorlopig dicht tegen de nul aan om de financiële markten niet een te harde dreun te geven.

Beurzen reageren positief

Maar de beurzen hebben na de aankondiging wel positief reageerd op het langverwachte besluit van Bernanke, die bijna met pensioen gaat. Voor hen is het een teken dat de Amerikaanse economie weer aantrekt.

De Dow Jones steeg in korte tijd naar een winst van anderhalf procent. Inmiddels staat de index op iets meer dan 1,1 procent winst. De Nasdaq keerde een verlies van een half procent om in een winst van 0,6 procent. Inmiddels ligt de winst rond de 0,4 procent.

Het stimuleringsbeleid zoals dat er nu is moet ervoor zorgen dat banken over voldoende liquide middelen beschikken om geld uit te lenen. De aankopen zijn een belangrijk deel van de maatregelen die de Fed sinds 2008 heeft genomen om de gevolgen van de financiële crisis en de recessie op te vangen.